Průzkum: Pavel a Nerudová stoupají. Voliči ANO stále čekají

21.10.2022 14:05 | Analýza

Necelé tři měsíce před volbou prezidenta republiky nemá mezi už ohlášenými nebo zatím jen zvažovanými kandidáty 44 procent voličů svého favorita. Z průzkumu agentury STEM/MARK z přelomu září a října vyplývá, že tento podíl se průběžně snižuje. Na otázku, koho by volili, lidé nejčastěji zmiňují Petra Pavla, za ním následují Andrej Babiš, Danuše Nerudová, Pavel Fischer a Josef Středula. Píše o tom server iDnes.cz.

Průzkum: Pavel a Nerudová stoupají. Voliči ANO stále čekají
Foto: Archiv Danuše Nerudové
Popisek: Danuše Nerudová, bývalá rektorka Mendelovy univerzity

Aktuálně nejlepší pozici v hypotetických duelech ve druhém kole má nyní podle průzkumu Pavel následovaný Nerudovou. Hnutí ANO svého nominanta zatím neoznámilo, jeho případní prezidentští kandidáti Andrej Babiš či Alena Schillerová by za současné situace prohráli všechny případné souboje, uvádí průzkum. Vyrovnaný by podle nich mohl být pouze duel Babiše a Středuly. Pravděpodobný však v tuto chvíli není.

„To, že necelé tři měsíce před volbou si ještě téměř polovina voličů nevybrala, může být určitou informací o kvalitě stávajících kandidátů,“ poznamenal ředitel STEM/MARK Jan Tuček. Svého favorita na příští hlavu státu častěji nemají ženy, lidé ve věku mezi 45 a 60 lety, voliči SPD a ti, kterým se za posledních přibližně čtvrt roku zhoršila životní úroveň.

Voliči hnutí ANO stále nemají na výběr – neboť babišovci by se k prezidentské volbě měli vyjádřit pravděpodobně až 27. října. Nejlepší pozici má dle agenturního průzkumu stále Babiš, stále větší podíl jeho potenciálních voličů ale nevěří, že bude nakonec kandidovat. Velmi obtížně se odhaduje, kdo by měl nejvíc šancí z jeho případných náhradníků, uvedli analytici. Schillerová má sice po expremiérovi největší podíl voličů ANO, ale podle STEM/MARK současně vysokou nevolitelnost v celé voličské populaci. Ještě nižší šance u voličů mají Karel Havlíček a Radek Vondráček.

Do testování zatím nezasáhl diplomat a bývalý ministr Martin Stropnický, o němž se také mluví jako o možném kandidátovi ANO. Podle čísel z letošního března nijak silnou pozici nezaznamenal, poznamenal Tuček.

Na spontánní otázku, kdo by měl být příštím prezidentem, respondenti nejčastěji zmiňují Pavla, za ním následují Babiš, Nerudová, Fischer a Středula. 

Aktuálně nejlepší pozici v hypotetických duelech druhého kola má nyní Pavel následovaný Nerudovou. Babiš ani Schillerová by v případném druhém kole podle aktuálního průzkumu neuspěli. „Obě dvě předchozí přímé volby prezidenta nám ukázaly, že zatímco první kolo je spíše volba pro někoho, druhé pak často proti někomu,“ uvedli analytici. Pokud by Babiš nekandidoval, přiklonilo by se nejvíce jeho voličů logicky k jinému kandidátovi ANO. Získat by mohl ale také Pavel či Středula.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…