Rakušan na ČT čelil Haně Marvanové. Odpovědnost necítí, teď musí nastavovat systém

21.06.2024 10:03 | Zprávy

Půl roku od tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se v Událostech, komentářích diskutovalo o tom, zda policie nepodcenila situaci při hledání pachatele. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) reagoval v pořadu Události, komentáře na výzvy k rezignaci a omluvě. Hostem byly také poslankyně z bezpečnostního výboru Jana Mračková Vildumetzová z hnutí ANO či senátorka a advokátka Hana Kordová Marvanová (nestr. za Spolu), které sdělovaly své výhrady k zásahu.

Rakušan na ČT čelil Haně Marvanové. Odpovědnost necítí, teď musí nastavovat systém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

Ve čtvrtek 21. prosince si do hlavní budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy budoucí vrah přinesl několik střelných zbraní, s nimi později začal střílet na studenty a pedagogy. Čtrnáct lidí zemřelo, dalších 25 utrpělo zranění.

Zásah proti útočníkovi ve čtvrtek detailně vysvětlovali policisté na jednání sněmovního bezpečnostního výboru a odpovídali na výhrady ke svému postupu. Řešili motiv a profil pachatele. Prý nenáviděl společnost a chtěl se mstít; konkrétní zdůvodnění svého počínání a zacílení útoku na konkrétní místa ale vrah zřejmě nezanechal. Student fakulty, který ve škole střílel, spáchal po útoku sebevraždu.

Policejní prezident Martin Vondrášek uvedl, že komunikace s vedením fakulty nebyla ideální, za své policisty se ale postavil s tím, že mají jeho obdiv a jako lidi z masa a kostí dělají chyby všichni lidé.

Členové výboru vzali na vědomí informace o vyšetření útoku, výzva ke zřízení kontrolní komise neprošla. Neuspěl ani apel zástupců hnutí ANO na rezignací ministra vnitra Víta Rakušana. Podle nich komunikace o prosincových událostech nebyla transparentní. Kauzu ještě přezkoumá státní zastupitelství.

Podle vicepremiéra Víta Rakušana dělala policie při zásahu maximum: „Policie v té chvíli vycházela z informací, které měla k dispozici, dělala maximum, nasadila postupně do terénu 240 lidí, kteří se snažili pročesávat celé centrum Prahy. Snažili se dohledat maximum informací, aby dohledali jakékoli nebezpečí, a obsáhnout celou trasu, kde by se pachatel mohl pohybovat,“ uvedl, že nasazení policejních sil při prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy bylo enormní. „My máme zpětný pohled, když už o té věci víme všechno,“ doplnil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kam , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 21.06.2024 10:10:43
zmizelo video novináře točené mobilem kde policajti pobíhají jak mravenci sem tam a je evidentní že neví co mají dělat,, Novinář tam říká že má střelce na dostřel a policajt odchází,, Jaký profík,,

|  8 |  0

Další články z rubriky

Babiš s Orbánem mění směr. V Česku se spustil jekot. I od Miroslavy Němcové

16:04 Babiš s Orbánem mění směr. V Česku se spustil jekot. I od Miroslavy Němcové

České ANO, maďarský Fidesz a rakouští Svobodní zakládají novou frakci v europarlamentu. Uvítáme i da…