Rozpad EU? Už ani jeden migrant. Matteo Salvini před důležitým setkáním notně přitvrdil

26.06.2018 12:35 | Zprávy

Před chystaným čtvrtečním summitem EU si jednotlivé strany vyměňují údery v otázkách migrace. Zatímco Angela Merkelová a Emmanuel Macron k žádnému řešení nedospěli, Matteo Salvini jel do Libye vyjednávat o třídících centrech pro migranty. Varoval také, že budoucnost Evropské unie je nejistá, a vysvětlil, na čem závisí.

Rozpad EU? Už ani jeden migrant. Matteo Salvini před důležitým setkáním notně přitvrdil
Foto: Repro internet
Popisek: Herbert Kickl, Matteo Salvini a Heinz-Christian Strache na setkání v Římě

Italský ministr vnitra Matteo Salvini řekl v rozhovoru pro německý týdeník Der Spiegel, že Itálie již nemůže přijímat žádné další migranty. „Nemůžeme už vzít ani jednoho, ba naopak, musíme nějaké předat dál, řekl Salvini, když byl dotázán ohledně snah kancléřky Angely Merkelové na dosažení unijní dohody ve věci nakládání s migranty. Salvini řekl, že si je velmi dobře vědom, že by tato otázka mohla způsobit kolaps kancléřčiny vlády v Německu, ovšem vyjádřil velmi jasně, že toto není cílem Itálie. A to prý i navzdory tomu, že se jejich názory v migrační otázce, i jiných, diametrálně liší.

Angela Merkelová mezitím hasí požáry, kde se dá. Jedním z problémů je právě nadcházející celounijní summit, který se bude konat ve čtvrtek a v pátek. Druhým, z pohledu stability německé vlády, o poznání vážnějším problémem je čtrnáctidenní lhůta, kterou Merkelová údajně sama navrhla, a která brzy vyprší. Zatím se však Merkelové nepodařilo přijít s žádným návrhem, ani s dohodou, ktery by problém migrace řešil.

Bavorská CSU, koaliční partner CDU, které šéfuje Merkelová, mezitím opakovaně nahlas hrozí, že začne migranty, kteří jsou registrováni v jiné členské zemi, na hranicích obracet. A to i bez souhlasu kancléřky Merkelové. Zlepšení situace nepřinesl ani mimořádný minisummit, který Merkelová uspořádala o víkendu a na který nebyli mezi jinými pozváni ani zástupci Visegrádské čtyřky. Šestnáct účastníků se totiž na ničem hmatatelném nedohodlo. Za tím může být i přístup Itálie, jejíž ministr vnitra Salvini dlouhodobě zastává tvrdý postup vůči migrantům,  kteří přicházejí do Itálie přes Středozemní moře.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

17:13 Ekoaktivisté nalezlí ve službách státu. Rádi rozdávají zeleným kamarádům

Spolek NaZemi, šířící „nerůstové myšlenky“ mezi mladými lidmi a nabádající je, aby se pokoušeli o „z…