Ruská frakce? Babiš připomněl, s kým sedí v Bruselu ODS. Zelenského by to nepotěšilo

11.07.2024 11:29 | Monitoring

Andrej Babiš v rozhovoru pro iDnes.cz nejen o nové frakci. Patrioti pro Evropu nejsou uzavřeným klubem. Cíle? Boj proti nelegální migraci, kritika zelené politiky Evropské komise (Green Deal) a ochrana národních suverenit členských států. Premiér Fiala? To je patologický lhář. Ukrajina do EU? Jako každý jiný, ale mají to nejen kvůli korupci hodně daleko. Přeskakovat nikoho nebudou.

Ruská frakce? Babiš připomněl, s kým sedí v Bruselu ODS. Zelenského by to nepotěšilo
Foto: Reprofoto: FCB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš na dětském hřišti

V rozhovoru pro server iDnes.cz z 10. července 2024 Andrej Babiš, předseda hnutí ANO, podrobněji představil novou politickou frakci Patrioti pro Evropu, kterou jeho hnutí spoluzakládá. Tato nová frakce vzniká ve spolupráci s maďarskou stranou Fidesz, vedenou Viktorem Orbánem, a rakouskou Svobodnou stranou (FPÖ). Cílem této frakce je posílit konzervativní a národovecké hlasy v Evropském parlamentu, a tím ovlivnit směrování evropské politiky.

Pojďme si na úvod shrnout některé cíle a plány frakce Patrioti pro Evropu, které bývalý premiér zmínil.

Babiš mimo jiné zdůraznil, že hlavními prioritami nové frakce budou boj proti nelegální migraci, kritika zelené politiky Evropské komise (Green Deal) a ochrana národních suverenit členských států. Frakce se chce vymezit proti tomu, co považuje za centralizující a globalizační tendence Evropské unie, které podle nich ohrožují národní zájmy jednotlivých států.

Babiš také v rozhovoru deklaroval, že frakce Patrioti pro Evropu není uzavřeným klubem pouze pro zakládající členy. Aktivně hledají další evropské strany, které sdílejí jejich hodnoty a cíle, aby se k nim připojily. Mezi potenciálními spojenci jsou podle něj i další konzervativní a pravicové strany napříč Evropou, které by mohly pomoci posílit tuto novou politickou sílu v Evropském parlamentu.

Jak je obecně známo, má předseda hnutí ANO rád výzvy.

Jednou z těch hlavních pro Patrioty pro Evropu bylo podle něj jednání s polskou stranou Právo a spravedlnost (PiS). PiS se nakonec rozhodla zůstat ve své stávající konzervativní frakci, což bylo pro Babiše a jeho spojence jistým zklamáním. Přesto Babiš vyjádřil přesvědčení, že se jim podaří vytvořit silnou koalici, která bude schopna efektivně hájit jejich zájmy na evropské úrovni.

A jak vidí Andrej Babiš budoucnost nově vzniklé frakce?

Věří, že vytvoření frakce Patrioti pro Evropu je významným krokem směrem k posílení konzervativních a národoveckých hlasů v EU. Podle něj je to příležitost ukázat, že existuje alternativa k současné evropské politice, která více respektuje národní suverenity a tradiční hodnoty. Tato iniciativa má za cíl nejen ovlivnit politiku na evropské úrovni, ale také posílit domácí politické postavení zúčastněných stran v jejich vlastních zemích.

V rozhovoru ale Babiš odkryl i svoje názory na další politické dění.

V souvislosti s podzimními krajskými volbami řekl, že přijde na řadu opět kontaktní kampaň na náměstích a v kulturácích.

„Chceme lidem říkat, jak a co bychom pro ně dělali, aby se opět měli lépe. Naším heslem bude, že když v krajích vyhrajeme, vrátíme lidem, co jim vláda sebrala. A to jak ve školství a sociálu, tak ve zdravotnictví.“

Na dotaz, který zmínil, že se ANO na evropské úrovni přiklonilo k extremistům, ale zareagoval bývalý předseda vlády poměrně razantně.

„A na tuhle otázku jste přišla jak? Paní redaktorko, to je demagogie našich méně úspěšných politických oponentů a novinářů. Já si všechny ty pomluvy a nálepky vysvětluju jako svým způsobem závist, že jsme úspěšní. A jsme také pragmatičtí, proto jsme na evropské úrovni hledali spojence, kteří mají stejný názor na pro nás zcela zásadní věci. Řekl bych, že naprostá většina Evropanů s našimi prioritami souhlasí,“ je si Babiš jistý a dodává, že prioritou ANO stále zůstává hájit zájmy všech našich občanů a bojovat za jejich lepší život.

Na ostřejší notu zahrál Andrej Babiš i v případě dotazu na úmyslné komolení názvu Patrioti pro Rusko a na prohlášení Petra Fialy, že nová frakce slouží zájmům Ruska.

„Petr Fiala je patologický lhář. Zjevně mu vadí, že jsme odsoudili Rusko jako agresora a podpořili Ukrajinu. Nechápu, jak si může na takové tragédii dělat marketing. Jen bych připomněl, že když jsem v roce 2019 byl na oficiální návštěvě s Karlem Havlíčkem a českými podnikateli u prezidenta Zelenského, tak jsme veřejně odsoudili anexi Krymu,“ vzpoměl si Babiš na své vládní angažmá a také na skutečnost, že v té době Petr Fiala podle jeho slov mlčel jako ryba.

„A moc problémů mu nedělá ani to, že europoslanci ODS jsou v europarlamentu ve stejné frakci jako rumunská strana AUR, jejíž předseda by chtěl anektovat část území Ukrajiny,“ zažehl jiskru na téma, kdo s kým sdílí stejnou frakci.

Pokud je řeč o Ukrajině, nelze přejít otázku, zda tato země patří do Evropské unie. Podle Andreje Babiše do ní patří každý stát, který splní vstupní kritéria.

„Do toho má ale Ukrajina hodně daleko, například i kvůli korupci,“ dodal ještě předseda ANO s tím, že je třeba respektovat také nějaké pořadí přihlášek a není možné preferovat některé kandidáty na úkor ostatních.

Dodejme, že frakce Patrioti pro Evropu se zatím jeví jako ambiciózní projekt, který má potenciál výrazně ovlivnit budoucí směrování Evropské unie. S podporou silných stran jako Fidesz, FPÖ, francouzské Národní sdružení (RN), italská strana Liga, ale i ANO a s otevřeností pro další spojence může být velmi silným a vlivným hráčem, který přinese do evropské politiky novou dynamiku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

8:24 Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

Ukrajinský politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě, věnující se novým důkazům a v…