Ruského opozičníka napadli kladivem. Objednávka ale prý nepřišla od Putina

04.10.2024 14:34 | Monitoring

Březnový útok kladivem na Leonida Volkova, dlouholetého spolupracovníka zesnulého ruského opozičního předáka Alexeje Navalného, podle Navalného týmu nemá na svědomí Kreml, ale jiný opozičník Leonid Něvzlin. Ten prý útok objednal jako osobní mstu. Něvzlin tato nařčení popírá, ale už tak oslabená ruská opozice si vzájemnými hádkami ještě přitěžuje.

Ruského opozičníka napadli kladivem. Objednávka ale prý nepřišla od Putina
Foto: Repro X
Popisek: Alexej Navalnyj

Když byl Leonid Volkov v březnu brutálně napaden kladivem před svým domem v Litvě, všichni se domnívali, že jde o další případ, kdy Kreml loví své nepřátele v zahraničí. Útočník rozbil okno Volkovova auta a opakovaně ho udeřil kladivem, přičemž mu zlomil levou ruku a poškodil levou nohu. Západní představitelé a představitelé opozice se domnívali, že útok, který se odehrál několik týdnů po záhadné smrti Navalného ve vězení, byl zorganizován Kremlem.

Koncem září ale Navalného tým zveřejnil informace, že za útokem ve skutečnosti stojí bohatý podnikatel a otevřený kritik Kremlu Leonin Něvzlin, který si prý útok objednal kvůli osobním sporům s Volkovem. Informace přednesla vedoucí Navalného vyšetřovacího oddělení Maria Pevčichová.

Navalného tým zveřejnil snímky obrazovky, které podle nich ukazují konverzace v aplikaci pro zasílání zpráv Signal mezi Něvzlinem a jeho údajným spolupracovníkem Anatolijem Blinovem, kteří měli diskutovat o útoku na Volkova. Navalného tým předal svou dokumentaci s důkazy polským úřadům, kde byl Blinov v září zatčen právě kvůli podezření na účasti při útoku na Volkova.

Polské úřady podle informací serveru lrt.it Blinova zadržely prozatím na tři měsíce, a to právě na základě podezření uvedených Navalného týmem. Miliardář Něvzlin jakoukoli účast na útoku popírá.

Ve svém prohlášení na stránkách X napsal: „Nemám nic společného s jakýmikoli útoky na lidi, a to v jakékoliv formě. Soudy potvrdí absurditu a naprostou nepodloženost obvinění proti mně,“ uvedl Něvzlin.

Obvinění Něvzlina každopádně vyvolala šok a zvýraznila spory mezi členy ruské exilové opozice. „Neexistuje žádný návod, jak postupovat, když zjistíte, že vám někdo známý vrazil nůž do zad,“ prohlásila Pevčichová z Navalného vyšetřovacího oddělení.

„Volkov byl napaden tři týdny po Alexejově vraždě. Sotva jsme ho pohřbili. V nejtěžším okamžiku našich životů do vás někdo zezadu kopne, takže padnete ještě hlouběji a trpíte ještě víc,“ uvedla podle deníku The Guardian.

Vyšetřování Navalného týmu se částečně opírá o soubor soukromých snímků obrazovky Signalu, které získali a které podle nich odhalují výměnu názorů mezi Nevzlinem a anonymním profilem, údajně ruským právníkem Blinovem. Pevčichová uvedla, že screenshoty jim poskytl prostředník s vazbami na ruskou bezpečnostní službu FSB.

Navalného tým v prohlášení uvedl, že se domnívá, že za útokem na Volkova mohla stát „hloupá nesmyslná nenávist“ v kombinaci s „politickým soupeřením“.

Podle polské policie je Blinov vyšetřován na základě tří obvinění „včetně obvinění z organizování útoku na ruského opozičního aktivistu Leonida V. kvůli jeho politické činnosti“. K zatčení Blinova došlo několik měsíců poté, co polské úřady na základě evropského zatykače vydaného Litvou zadržely dva muže podezřelé z útoku na Volkova. Prokuratura uvedla, že v případu vyšetřuje osm osob – šest Poláků, jednoho Bělorusa a obviněného Rusa. Zabývá se prý událostmi, „které se odehrály jak v Evropě, tak v Jižní a Severní Americe“.

Pevčichová z Navalného týmu totiž tvrdí, Něvzlin spolu s Blinovem stojí i za útokem na manželku známého ruského ekonoma žijícího v Argentině, který s Něvzlinem vedl spory na sociálních sítích.

Něvzlin, bývalý obchodní partner tehdejšího ropného magnáta Michaila Chodorkovského, se po zahájení rozsáhlé invaze Moskvy na Ukrajinu vzdal ruského občanství a nyní žije v Izraeli, kde nadále podniká v oblasti médií. Z Izraele Něvzlin financoval několik mediálních projektů, které jsou kritické vůči Kremlu, a vyjádřil rozhodnou podporu Ukrajině v její válce s Ruskem.

Již dříve se střetl s dalšími opozičními skupinami, včetně Navalného týmu, kvůli neshodám ohledně nejlepšího postupu proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Něvzlin je znám svými radikálnějšími politickými názory, mimo jiné volá po rozpuštění Ruska jako země a většinu ruského obyvatelstva označuje za „otrocký dobytek“.

Navalného tým obvinil rovněž Chodorkovského, někdejšího nejbohatšího muže Ruska, který po roztržce s Putinem strávil deset let ve vězení, že o údajných Něvzlinových zločinech věděl. Samotný Chodorkovskij Něvzlina hájí s tím, že jde o součást plánu zinscenovaného ruskými bezpečnostními službami.

„Buď je to pravda a Leonid Něvzlin se zbláznil, nebo je to provokace FSB a podvrh, na který bylo vynaloženo mnoho peněz... Z naprosto pochopitelných důvodů se přikláním k druhé variantě,“ řekl Chodorkovskij minulý měsíc ke screenům údajné konverzace Něvzlina a Blinova.

Chodorkovskij v pondělí přiletěl do Varšavy a setkal se s polskými prokurátory, aby jim sdělil své vlastní informace o případu. Ve středečním rozhovoru Chodorkovskij uvedl, že stále věří, že důkazy byly pravděpodobně zfalšovány ruskými úřady.

Skandál hrozí dalším rozštěpením již tak oslabené ruské opozice, která je od invaze Moskvy na Ukrajinu v roce 2022 a Putinova brutálního potlačování disentu rozptýlena po evropských hlavních městech. Bez Navalného, který je považován za sjednocující postavu a Putinova nejhrozivějšího oponenta, se opozice ocitá bez jasného vůdce.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

Empatie,

Obecně by měly být schopnosti empatie mimořádně rozvinuté u všech profesí, kde dochází k výrazné interakci s jinými lidmi. Můj názor je, že u politika obzvlášť. Co vy na to ? Jinak, ač "stará" bába Vám Pirátům fandím.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 15 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Stát selhal a neochránil občany před povodněmi. Nyní to přiznal už i ministr

14:14 Stát selhal a neochránil občany před povodněmi. Nyní to přiznal už i ministr

Za stamiliardové škody při zářijových povodních může především stát. Vrcholoví politici nebyli schop…