Rusové šest kilometrů od klíčového místa. Ukrajinský velitel v obavách

13.07.2024 7:33 | Zprávy

Ukrajinci ve válce proti Rusku brání svou zemi, takže lze říct, že jsou morálně v právu. A přesto teď prohrávají. Prohrávají po pádu Avdijivky a prohrávají především u města Časiv Jar. A to je problém. Přitom to není jediný problém. Rusové postupují i v dalších směrech. Ve směrech, které jim mohou přinést velké výhody. A to není jediný problém, který Ukrajina řeší. Tvrdý boj vede nejen na válečné frontě, ale také na frontě finanční.

Rusové šest kilometrů od klíčového místa. Ukrajinský velitel v obavách
Foto: Repro Twitter
Popisek: Hřbitov na Ukrajině

Ozbrojené síly Ukrajiny v Pokrovském směru odrazily 33 nepřátelských útoků, dalších 7 bitev probíhá, oznámil server Ukrajinská pravda s odvoláním na Generální štáb ukrajinské armády.

„Na Charkovském směru nepřítel 11krát zaútočil u Hlyboků, Vovčansku, Starice a Lyptsi. Všechny pokusy nepřítele byly neúspěšné. Podle předběžných odhadů dnes agresor ztratil 27 zabitých a 52 zraněných vojáků, našim vojákům se také podařilo zničit tři dělostřelecké systémy, protiletadlové vozidlo ‚Pantsir - S1‘, 38 bezpilotních prostředků, pět jednotek automobilů a tři jednotky speciálního vybavení, stejně jako poškození dvou tanků, pěti dělostřeleckých systémů a auta,“ napsal server Ukrajinská pravda.

12. července se prý na frontě odehrálo 139 bojových střetů. Řadu z nich se podařilo Ukrajincům odrazit.

Jenže to nestačí.

Západní analytici se shodují v tom, že Rusové na Ukrajině den co den, případně týden co týden ztrácejí tisíce až desetitisíce vojáků. Jenže navzdory tomu stále postupují. A Ukrajincům začíná být v Doněcké oblasti pořádně horko. V oblasti Časiv Jaru jsou totiž ukrajinští vojáci pod stále větším tlakem a pokud Rusové přetnou zásadní zásobovací linku v této oblasti, Ukrajinci se ocitnou v opravdu velkých obtížích.

„Bylo by kritické, kdyby byla dobyta hlavní cesta pro zdroje, munici a všechno, nebo kdyby se k ní Rusové přiblížili,“ řekl seržant dělostřelecké jednotky serveru Kyiv Independnet s tím, že ukrajinští obránci dlouho využívali vyvýšený terén v okolí Časiv Jaru k tvrdým útokům na Rusy, kterými je decimovali. Jenže teď o tuto klíčové oblasti mohou přijít.

A jako by to nestačilo, Rusové po pádu Avdijivky postupují i v jižní části Ukrajiny.

„Odtud se tvrdě tlačí a jsou jen něco málo přes šest kilometrů od dálnice T0504, klíčové zásobovací trasy pro ukrajinské jednotky v celém regionu, která by se mohla stát cestou pro ruské síly k útoku na západ, východ nebo oběma směry,“ napsal server Kyiv Independent.

Ukrajinská armáda podle serveru stále používá T0504 jako zásobovací trasu s omezenou kapacitou, i když je to nebezpečné kvůli ruským dronům a dělostřeleckým úderům.

„Je to velmi vážná hrozba, protože po dvou letech války má nepřítel schopnost a odhodlání prorazit frontovou linii a ne na jednom nebo dvou místech, ale na několika (místech) ohrozit logistiku," uvedl velitel jedné z pěších rot. „Jakákoli zablokovaná logistická trasa ovlivňuje situaci na frontě, protože všechny silnice jsou důležité a plní strategické úkoly a jsou jim přiděleny různé logistické úkoly,“ pokračoval.

Server Kyiv Independent upozornil, že do Časiv Jaru vedou i další cesty, jenže čím méně cest zůstane, tím snadnějším cílem jsou pro ruské letectvo a dělostřelectvo.

Ukrajinský generální štáb 11. července uvedl, že nejprudší boje v současnosti zuří u vesnice Vozdvyženka – asi pět kilometrů od středního úseku dálnice. Ruští vojáci útočí z Novooleksandrivky, vesnice, kterou podle vojenských analytiků dobyli koncem června.

„Toto je počáteční fáze velké ofenzivy na toretskou aglomeraci," řekl Oleksander Kovalenko, ukrajinský vojenský a politický analytik z think-tanku Information Resistance se sídlem v Kyjevě.

Americký vojenský expert Michael Kofman, vedoucí pracovník Carnegie Endowment for International Peace, po svých cestách na Ukrajinu upozornil, že pokud bude Rusům umožněno postupovat podobným způsobem déle, hrozí vznik velkých kapes plných ukrajinských vojáků, které mohou Rusové potenciálně rozdrtit.

„Snažíme se ukázat, že něco máme, ale upřímně řečeno, nemáme čím bránit Časiv Jar,“ uvedl jeden z vojáků vystupujících pod jménem Bohdan. „Držíme obranu (sektoru Časiv Jar). Ale krůček po krůčku se stahujeme, protože nemáme s čím bojovat,“ dodal.

A to není jediný problém, který Ukrajina řeší. Tvrdý boj vede nejen na válečné frontě, ale podle serveru Kyiv Post také na frontě finanční. Kyjevské vládě se nedaří s věřiteli domluvit na restrukturalizaci dluhu.

Návrh na restrukturalizaci dluhu držitelů eurobondů ukrajinské vládě prý nezohledňuje současnou válečnou situaci v zemi a je „příliš drsný“, uvádí zpráva konsorcia ukrajinského ekonomického think-tanku RRR4U. K dohodě se nepodařilo dospět, přestože obě strany, jak Ukrajina, tak věřitelé, v minulosti deklarovali ochotu dospět k řešení. Ukrajina přitom již delší čas varuje, že kvůli napadení Ruskou federací vláda nebude schopna splácet závazky ještě z počátku roku 2022, ještě z doby před startem ruské agrese.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když žoldáci na Ukrajině zabíjeli roky rusy, tak to byly podle západu také v právu. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 13.07.2024 7:53:14
Pokud je válka pro zájmy amerického kapitálu, tak podle našich politiků a tim i placených novinářu vždy spravedlivá válka, třeba okupace iráku, Afganistánu, Sýrie, Libye , Panamy, Grenady, , pokusy o okupaci Etiopie, Sudánu atd,-.

|  21 |  0

Další články z rubriky

Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

8:24 Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

Ukrajinský politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě, věnující se novým důkazům a v…