S jako „Sláva Ukrajině“. Učitel zboural AZ-kvíz

29.03.2024 8:20 | Monitoring

Vědomostní soutěž České televize AZ-kvíz připravil ke Dni učitelů 28. března speciál. O výhru se v něm utkali pouze učitelé. Nejvíce pobavil učitel pražské základní školy Daniel Pražák, který ve finále určoval pole ve stylu: „S jako sláva Ukrajině“ nebo „M jako manželství pro všechny“. Soutěž nakonec vyhrál a získal tak peněžitou výhru 12 500 Kč pro Centrum pro rodinu a sociální péči v Brně.

S jako „Sláva Ukrajině“. Učitel zboural AZ-kvíz
Foto: Repro: Česká televize
Popisek: "S jako sláva Ukrajině," vybírá si v AZ-kvízu písmenko učitel Daniel Pražák

Redakce AZ-kvízu ve spolupráci se vzdělávacím webovým portálem ČT edu připravila na včerejší Den učitelů učitelský speciál, který běžel po páté hodině na ČT1.

Internet baví především televizní vystoupení učitele Daniela Pražáka z Prahy. Učitele přírodopisu a dějepisu na Základní škole Strossmayerovo náměstí. „Když zrovna neučím děti, tak učím učitele třeba to, jak používat memes (meme – nápad či myšlenka v podobě obrázku, videa šířící se rychle po internetu, často nadužíváno teenagery, pozn. redakce) ve výuce,“ představuje se učitel Daniel v krátkém medailonku.

Neopomněl představit ani svou kočku, která během videa stále byla na kraji křesla. Údajně ji adoptoval během psaní svého doktorského studia, od toho jméno kočky Disertace. „Dávalo to pak mnoho příležitostí, když se mě lidi ptali: Co dělá disertace? Odpovědět: Očůrává počítač,“ říká Daniel.

Anketa

Škodí Andrej Babiš České republice?

13%
85%
hlasovalo: 41442 lidí

Moderátorka AZ-kvízu se Daniela před začátkem hry tázala, copak se stane, pokud nebude znát nějakou odpověď nebo udělá chybu. „Myslím, že to je naprosto v pořádku. Jsem rád, že mám tuhle příležitost ukázat, že i učitel může dělat chyby,“ odpovídá Daniel, že se to shoduje s poselstvím, které se dětem snaží předat i ve výuce.

Učitel Daniel se v prvním kole utkal s Bronislavem Sobotkou. Aneb jak ho zná více lidí, s Broňou – nadšeným učitelem angličtiny z Brna. První kolo soutěže Daniel s přehledem vyhrává a dostává se tak do finále, kde nastupuje proti vítězce prvního duelu, učitelce Barboře Novákové z Milovic u Prahy.

Pro fanoušky AZ-kvízu netřeba zmiňovat, že ve finále si hráči mohou vybírat z písmenek nikoliv z číslic, jako tomu je v prvním kole. Učitel Daniel při výběru písmenek pobavil už na začátku, kdy zmínil fiktivní postavu z Pána prstenů: „A jako Aragorn.“

Následovaly další vtipná přirovnání.

„M jako manželství pro všechny,“ vybírá si učitel další písmenko. Bohužel nevěděl, že kopretina se slovensky řekne margaréta a políčko Daniel ztrácí.

„S jako sláva Ukrajně,“ nevzdává se Daniel a vzhledem k tomu, že věděl, že místnost v kostele, která slouží k ukládání bohoslužebných rouch a předmětů se nazývá sakristie, políčko získává a pokračuje referencí na Star Wars. „C jako C3PO,“ připomněl všem zlatého robota z filmové série a poté i knižní a filmovou ságu o Harrym Potterovi: „Ž jako žaberník.“

Výhrou políčka „Ž“ Daniel finále vyhrává, čímž se dostal do posledního kola, kde už soutěžil pouze proti bankomatu. Výhru 12 500 korun předal Centru pro rodinu a sociální péči v Brně.

„Daniel byl vynikající. S jako sláva Ukrajině, bravo, mluvíte mě z duše,“ vzkázal na redakci AZ-kvízu a učitelovi z Prahy uživatel Facebooku Štěpán.

„To říct přede mnou, tak mu načadím,“ reagoval na Štěpána uživatel Jiří v komentářích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takový uvědomělý vítěz byl znám předem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 29.03.2024 8:32:56

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…