Sazby stravného se navýší. Kvůli dražšímu jídlu

27.11.2011 14:42 | Zprávy

Sazby stravného, které poskytují firmy a státní instituce zaměstnancům na tuzemských pracovních cestách, by se mohly od ledna zvýšit o jednu až tři koruny. Počítá s tím návrh vyhlášky, který je zveřejněn na internetovém portálu vlády. Důvodem je růst cen jídla a nealkoholických nápojů ve veřejném stravování. Zvýší se i průměrné ceny náhrad za pohonné hmoty, které se používají, pokud se zaměstnanec nemůže prokázat například nákupním dokladem.

Sazby stravného se navýší. Kvůli dražšímu jídlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro

  Pokud vláda návrh ministerstva práce a sociálních věcí schválí, zvýší se minimální stravné v podnikatelské sféře u služebních cest trvajících od pěti do 12 hodin ze 63 na 64 korun. U pracovních cest trvajících 12 až 18 hodin by se stravné mělo zvýšit z 95 na 96 korun. U více než osmnáctihodinových cest by stravné vzrostlo ze 149 na 151 korun.

U zaměstnanců ve státní sféře se podle návrhu má zvýšit rozpětí stravného pro cesty od pěti do 12 hodin ze 63 až 74 korun na 64 až 76 korun. U pracovních cest trvajících 12 až 18 hodin má rozpětí ze současné úrovně 95 Kč až 114 Kč vzrůst na 96 až 116 korun a u cest delších než 18 hodin má stravné z nynějších 149 až 178 korun stoupnout na 151 až 181 Kč.

Navýší se i proplácení benzinu

Náhrada za používání vlastních motorových vozidel by měla zůstat na současné úrovni, a to u motocyklů a trojkolek na koruně za kilometr a v případě automobilů na 3,70 koruny za kilometr. Důvodem je podle ministerstva skutečnost, že vývoj cen položek spojených s pořízením a provozem motorových vozidel proti předchozímu roku nezaznamenal relevantní nárůst či pokles.

Cena litru nahrazovaných pohonných hmot se má u 95oktanového benzinu zvýšit ze 31,60 koruny na 34,90 Kč. U 98oktanového benzinu růst úhrady z nynějších 33,40 koruny stoupne na 36,80 Kč za litr a u nafty z 30,80 koruny na Kč na 34,70 koruny litr. Proti současnosti z vyhlášky vypadnou ceny 91oktanového benzinu.

Čtěte také:

John čelí trestnímu oznámení kvůli slibu o vracení náhrad
Benzín je drahý. Zkuste plyn nebo elektřinu

Ministr práce ocení obce přátelské rodině

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, qot

Ing. Jan Skalický byl položen dotaz

To myslíte vážně, že tu žádné povodně nejsou?

A co to tedy podle vás je? Nestydíte se? Vždyť v důsledku povodní vyhaslo několik životů, spousta lidí přišlo o střechy na hlavou a o svůj majetek. To jste tak asociální nebo jste úplně mimo? A fakt myslíte, že má kdokoliv z této tragédie radost? Možná tak vy, jelikož jste ji evidentně zneužil ke sv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec Bartoše: Fiala prý na Piráty chystá ještě horší léčku

13:38 Konec Bartoše: Fiala prý na Piráty chystá ještě horší léčku

Ivan Bartoš by se měl rozloučit s funkcí ministra pro místní rozvoj. Alespoň to si přeje premiér Fia…