Šéf Pirátů Bartoš opět posílil spekulace o inklinaci k extrémní levici

02.05.2018 19:40 | Zprávy

První máj je zásadním celosvětovým symbolem především levicově zameřených subjektů. Že má k podobným uskupením hodně blízko, 1. května opět potvrdil předseda Pirátů Ivan Bartoš. V Praze se zúčastnil nejen akce anarchistů, ale i aktivistů ze Sea Shepherd. Sea Shepherd je nejefektivnější a velrybáři nejobávanější ochranářská organizace. Nestačí jí jen dokumentovat vraždění velryb jako jiným organizacím. Kde se objeví, tam není zabita ani jedna velryba. Je to jediná organizace, na jejíž lodích je konzumována výhradně veganská strava, stojí na webu organizace.

Šéf Pirátů Bartoš opět posílil spekulace o inklinaci k extrémní levici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Možná si ještě vzpomenete na velkolepé oslavy Svátku práce – 1. máje. Komunisty organizovaná velká procesí s mávátky a skandovanými budovatelskými hesly lidé milovali především kvůli tomu, že nemuseli do práce. Chlapi pak kvůli tomu, že si dali buřta a pivo u stánku a pokecali. Tato tradice v omezené formě přetrvává dodnes. Jedním z lidí, kteří je udržují v povědomí, je i předseda Pirátů Ivan Bartoš.

1. máj neboli Svátek práce je mezinárodním dělnickým svátkem, který se slaví od roku 1890. Zavedla jej v roce 1889 II. internacionála na paměť vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu 1. května 1886. Ta vyústila v Haymarketský masakr a následné soudní řízení. V českých zemích se poprvé slavil v roce 1890 na Střeleckém ostrově v Praze. A na Střeleckém ostrově letos nechyběl ani Ivan Bartoš. První máj tam slavili anarchisté.

“Po minulém poněkud kontroverzním Prvním máji jsme se rozhodli, že necháme prostor pro širší iniciativu. Budeme tedy organizovat pouze menší tradiční akci na Střeleckém ostrově v Praze. Tam se sejdeme kolem poledne, poslechneme si hudbu, podiskutujeme, probereme nové publikace a vymyslíme, co udělat s načatým dnem. Možností, jak být na Prvního máje aktivní, je nepočítaně,“ stojí na pozvánce na webu Anarchistické federace.

A nechybí ani výzvy k větším akcím. „Největší akcí široko daleko budou nepochybně prvomájové demonstrace v rozbouřené Francii, která si bude připomínat padesát let od vzpoury roku 1968. Konkrétní informace lze již teď najít na spřízněných webech. Pokud se do Francie chystáte, určitě nezapomeňte na bezpečnostní pravidla a na to, že se všemožné české údy zákona budou snažit sledovat, kdo se na horký francouzský První máj chystá,“ varovali před svátkem 1. máje anarchisté. A propagovali další akce, které nebudou dle nich tak mainstreamové, jako na Střeleckém ostrově. „I v Praze se ledacos najde. Těm, jimž nevadí mainstreamovější politika, se nabízí Demonstrace za dostupné bydlení a důstojnou mzdu, kterou organizuje Socialistická solidarita a Alternativa zdola. Manifestace začíná ve dvě na Jungmannově náměstí,“ stálo dále na webu. Včetně sdělení, že si „ptáčci na střechách také štěbetají, že se lidé odpoledne sejdou u příležitosti dvaceti let od obsazení legendární Milady v Holešovicích se vší squaterskou parádou“.

„Další místo v Praze, jež se vyloženě nabízí k navštívení, je francouzské velvyslanectví v Buquoyském paláci na Malé Straně. Tam jistě netrpělivě čekají na vzkazy, které by ti z nás, kteří se nedostanou do Paříže, chtěli do francouzských ulic poslat alespoň takto. Rovnou je možné i zprostředkovaně „poděkovat“ francouzským represivním složkám za několik týdnů trvající masivní kampaň proti našim přátelům v autonomní oblasti La ZAD,“ poodkryli další anarchisty plánované akce česká Anarchistická federace.

„Není tu ale jenom Praha. V Plzni se to chystají rozbalit staří „dobří“ náckové z DSSS/DM a Bartošovy Národní demokracie v prapodivné alianci s Blokem proti islámu a Úsvitem. Ve stejný čas na stejném místě – tj. ve dvě odpoledne na náměstí Republiky – se koná i avizovaná protiakce. Vzhledem k jednotě času a místa si po cestě na akci (a obzvlášť z ní) nezapomeňte hlídat záda.

Kromě toho nemusí být náročné udělat cokoli menšího v místě, kde žijete, nebo se alespoň zamyslet nad možnostmi, s kým by se něco dalo provést, a dát na to téma řeč. Všechnu moc imaginaci, uvidíme se v ulicích!,“ stálo v závěru pozvánky na akce. Přítomnost šéfa Piráta Ivana Bartoše na anarchistckém 1. máji zachytil například novinář Jakub Zelenka zde. Další dokumentaci lze nalézt i na Facebooku Ivana Bartoše zde. „Hokejisti už nefrčí... Dnes se sbírají podpisy poslanců. Ivan Bartos ( 1.5.2018 - Anarchistický 1. máj na Střeleckém ostrově),“ nahodil na Bartošovu zeď na Facebooku uživatel Petr Zewlakk Vrabec.

Záchranář velryb

Ivan Bartoš se ale neúčastnil jen oslav anarchistů. Objevil se také nedaleko Střeleckého ostrova, na pražské Náplavce u stánku Sea Shepherd. Tato organizace se na svém Facebooku prezentuje následovně: „Toto je stránka oficiální pobočky Sea Shepherd v České republice. Našim cílem je rozšířit povědomí o mezinárodních aktivitách organizace.“ Sea Shepherd je zařazena v kategoriích: Nezisková organizace · Dobročinná organizace · Organizace pro ochranu životního prostředí. Na internetu pak lze o Sea Shepherd nalézt ve zkratce například, že Sea Shepherd je nejefektivnější a velrybáři nejobávanější ochranářskou organizací. Nestačí jí jen dokumentovat vraždění velryb jako jiným organizacím. Kde se objeví, tam není zabita ani jedna velryba. Je to jediná organizace, na jejíž lodích je konzumována výhradně veganská strava. Na Facebooku Pirátů se o účasti Bartoše u stánku Sea Shepherd objevila tato zpráva: “Česká pirátská strana je v Náplavka Rašínovo Nábřeží.

Ivan vysvětluje paní před stánkem Sea Shepherd Czech Republic, proč Piráti nepůjdou s Babišem do vlády. Naše strategie je závazek, který zpátky nevezmeme. :)” Odkaz lze dohledat zde.

Sám Bartoš pak zdokumentoval svou účast na mítinku ochranářské organizace, která je celosvětově řazena mezi levicové extrémisty zde se slovy: 1. máj s přáteli a ženuškou, která ovšem není na žádném snímku :-)

Co se lze ještě o Sea Shepherd – mořském pastýři - dočíst na webu? „Sea Shepherd používá metodu rázných přímých akcí, aby ochránila mořský život. V současnosti je prioritou SSCS obrana kytovců, tuleňů a žraloků. Organizace byla založena bývalým členem Greenpeace Paulem Watsonem roku 1977 jako Earth Force Society. Ten se s Greenpeace rozešel mimo jiné kvůli tomu, že považoval jejich akce za málo důrazné. Společnost SSCS neváhá zakročit proti plavidlům jakýchkoliv států, která loví ohrožené mořské druhy (např. Japonsko, Kanada, Island, Namíbie, Norsko, Rusko, Španělsko, Faerské ostrovy),” stojí na Wikipedii. Na tomtéž médiu se lze také dočíst, že Sea Shepherd v současnosti operuje se čtyřmi plavidly - MY Steve Irwin, MY Bob Barker, MY Sam Simon a MV Brigitte Bardot. “Akce mají různou podobu: potápění či poškozování velrybářských lodí v přístavech (např. pomocí magnetických min), narušování lovů na tuleně, směrování laserových světel do očí velrybářů, házení láhví naplněných páchnoucí kyselinou máselnou do plavidel na moři, pronikání na plující velrybářské lodě, najíždění do plavidel, poškozování nebo zabírání rybářských sítí aj. SSCS tvrdí, že takto agresivní akce jsou nutné, jelikož mezinárodní společenství nejsou schopna či ochotna zastavit plundrování oceánů a v nich žijících ohrožených druhů. Sami sebe pak označují jako proti-pytláckou agenturu,” stojí na webu.

To, že má předseda Pirátů Ivan Bartoš blízko k levicovým radikálům - například Antifašistické akci, na jejichž akcích se objevoval, je známo nějaký čas. Ivan Bartoš se ale ke svým aktivitám v tomto spektru příliš nezná. Čtenář Dominik Březný se například Ivana Bartoše na ParlamentníchListech.cz zeptal na téma Antifa a Piráti: “Dobrý den, na internetu se objevila koláž Vašich fotografií, kde jste zachycen s vlajkou a oblečením GNWP (Good night white pride). Mne a určitě i Vaše potencionální voliče by zajímalo, jak to tedy máte s podporou této násilné kampaně Antifašistické akce, která je rovněž založena na násilném základě. Přikládám odkaz na fotokoláž.“ V kolonce odpověď u příspěvku stojí už přes půl roku: „Tento dotaz čeká na zodpovězení.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Gerhard Nowak

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jen opisovala na tabuli čísla“. Teď bude Nerudová přednášet lesníkům o dotacích

8:51 „Jen opisovala na tabuli čísla“. Teď bude Nerudová přednášet lesníkům o dotacích

Když Danuše Nerudová kandidovala do Evropského parlamentu, její nadřízený z Mendelovy univerzity v B…