Síkela se raduje: Náš první plyn dorazil do Holandska

20.09.2022 14:10 | Ze sítí

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) na svém twitteru informoval, že do nizozemského přístavu v Eemshavenu vplula první loď s českým LNG. Po procesu převedení do plynného stavu půjde asi o 100 milionů kubíků plynu.

Síkela se raduje: Náš první plyn dorazil do Holandska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

„Dnes ráno přišla z Nizozemska dobrá zpráva. Po včerejší bouři mohla do přístavu v Eemshavenu vplout první loď se zkapalněným zemním plynem pro Česko,“ uvedl na twitteru Síkela.

Vysvětlil také, že zkapalněný plyn, označovaný jako LNG se nyní převede do plynného stavu. „Jde o náklad LNG, který se v tamním terminálu převede do plynného stavu, a pak bude mít objem 100 milionů metrů krychlových,“ dodal ministr průmyslu a obchodu.

 

 

Česká republika po vypuknutí války na Ukrajině kvůli hrozícímu nedostatku plynu hledala náhradu za ruský plyn. Řešení poskytl zkapalněný zemní plyn (LNG) z nizozemského terminálu v Eemshavenu.

Ten by měl prodloužit spotřebu plynu v ČR o jeden a půl až dva měsíce. Zásobníky plynu v ČR jsou nyní plné zhruba ze 77 procent, plyn v nich by pokryl spotřebu zhruba do ledna. S využitím plynu z LNG terminálu by tak ČR vydržela zřejmě až do března. Pronájem kapacity v terminálu na LNG v Nizozemsku získal stát ve spolupráci se společností ČEZ a celkem by terminál mohl poskytnout až tři miliardy metrů krychlových plynu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…