Skandujte. Nebo běžte pryč. Německý profesor přistižen

25.04.2024 9:43

Univerzita v Kasselu řeší skandál. Jeden z profesorů nechal na dvě stovky studentů skandovat heslo radikálního hnutí Antifa. Antifašistické akce. Poté dal najevo, že na svém počínání neviděl nic divného a vysvětlil, proč to udělal. Studenti upozornili, že profesor navíc požádal konzervativně uvažující studenty, aby opustili jeho přednášku. Pye to však popírá. A univerzita se ke studentům obrátila s varováním.

Skandujte. Nebo běžte pryč. Německý profesor přistižen
Foto: Vít Hassan
Popisek: Antifa uspořádala demonstraci na náměstí Antonplatz v Berlíně

Na univerzitě v německém Kasselu to vře. Profesor Oliver Pye na své přednášce o politice nechal asi 200 studentů v přednáškovém sále skandovat bojový pokřik hnutí Antifa „Alerta, alerta, antifascista“. Tento pokřik vznikl v Itálii ve 20. letech 20. století a dodnes se vykřikuje na krajně levicových demonstracích.

O kauze informoval server nejčtenějšího německého listu Bild.

Antifa neboli Antifašistická akce je síť organizací vystupující proti krajně pravicovým stranám s fašistickými prvky. Organizace vznikla ve 20. letech minulého století a pouštěla se do křížku s nacisty a italskými fašisty. I za použití násilí. Využití násilí v boji s fašisty, případně se skupinami, které Antifa považuje za fašistické, se organizace nezříká ani dnes.

„Sám se výzvy přes mikrofon účastnil, začínal tichým hlasem a pak zesiloval,“ prozradil jeden ze studentů. V posluchárně si studenti pořídili zvukový záznam i video jako důkaz.

Univerzitní organizace RCDS sdružená v CDU se obrátila na univerzitní orgán právního dohledu a požadovala důkladné prošetření. RCDS rovněž obvinila Pye, že ve svých výrocích záměrně házel pravicové extremisty a konzervativce do jednoho pytle a prohlásil, že všichni tito jsou na jeho přednášce nežádoucí a měli by opustit místnost.

Ring Christlich-Demokratischer Studenten (RCDS) je německá celostátní politická studentská organizace se sídlem v Berlíně. Podle vlastních informací má asi 100 vysokoškolských skupin na univerzitách, vysokých školách a odborných akademiích s celkem asi 8 000 členy.

Členové RCDS prý zůstali sedět, ale cítili se „pod nátlakem a nuceni skrývat své politické přesvědčení“. Ve svém prohlášení si stěžovali na „atmosféru strachu a netolerance, která je nepřijatelná“.

Server listu Frankfurter Rundschau oznámil, že video má k dispozici a prý je z něj patrné, že když profesor vyzval fašisticky smýšlející studenty, ale i konzervativní studenty, aby opustili jeho přednášku, ozval se v sále mohutný potlesk. Většina studentů prý tak profesorovo počínání ocenila.

Rektorka Kasselské univerzity Ute Clementová poté novinářům Bildu sdělila, že se celou situací zabývá. Nicméně „pokud je vedení univerzity známo, nikdo nebyl z přednášky vyloučen“.

Současně je prý vyvíjen masivní tlak na předsedu RCDS v Kasselu Jonase Wagemanna, aby nezveřejňoval videozáznam profesora vykřikujícího bojový pokřik Antify na internetu. 

„V případě ... zveřejnění by univerzita byla nucena podat trestní oznámení“, protože taková videa z neveřejných akcí jsou „obecně trestná podle § 201 německého trestního zákoníku“, uvádí se ve výhružném e-mailu z oddělení Studium a výuka adresovaném studentskému spolku.

Profesor Pye dal najevo, že na svém počínání nevidí nic divného.

„V přednášce jsem se zmínil obavu z obnovení fašismu v Evropě a tvrdil jsem, že bychom měli zabránit opakování některých mezinárodních situací. V žádném okamžiku jsem konzervativní studenty nepožádal, aby opustili přednáškový sál. Naopak, konzervativní studenty jsem přivítal. Měli bychom se k sobě i nadále chovat s respektem,“ řekl.

Hned na následující přednášce prý pravicové konzervativní studenty ujistil, že nikoho ze svých přednášek nevyhazuje a má za to, že jsou otevřeny všem lidem, jen těm konzervativnějším studentům se prý „asi nebude líbit všechno, co přednáší“. Na tuto část profesorova vystoupení upozornil deník vycházející v oblasti severního Hesenska a jižního Dolního Saska Hessische/Niedersächsische Allgemeine (HNA).

„Budu rád, když RCDS spolu s Antifou řeknou ‚Alerta, alerta, antifašista!‘,“ zdůraznil.

Spolkový předseda RCDS Lukas Honemann profesorovi i tak vyčinil.

„Bojový pokřik, který je ve skutečnosti komunistický, by neměl v přednáškovém sále provolávat žádný demokratický profesor,“ zdůraznil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…