Šlechtová vrací úder: Válka o NEN pokračuje. Neúspěšné firmy se znovu snaží o comeback. Tři jejich největší lži

19.12.2016 16:00 | Zprávy

Soukromé společnosti mají obavy, že přijdou o byznys, za který pobírají miliony měsíčně z veřejných peněz. Není proto divu, že čím dál tím častěji mediálně ozývají. Poté, co ParlamentníListy.cz v neděli vydaly materiál, týkající se tohoto tématu, dostalo prostor pro vyjádření také MMR.

Šlechtová vrací úder: Válka o NEN pokračuje. Neúspěšné firmy se znovu snaží o comeback. Tři jejich největší lži
Foto: MMR
Popisek: Karla Šlechtová

ParlamentníListy.cz v neděli převzaly ve svém monitoru diskuzi dvou podnikatelů na téma Národního elektronického nástroje (NEN) -  Jana Hrádka z Tender Systems a Dana Horkého ze společnosti QCM.  V Debatním klubu oba podnikatelé kritizovali Ministerstvo pro místní rozvoj a elektronické tržiště NEN. Nezmínili prý ale, že jsou oba ve střetu zájmů a bojují za své zájmy. Nejde jim podle slov MMR o zlepšení podnikatelského prostředí, ale jen o miliony, které by rádi získali z veřejných rozpočtů. Celkem jim bylo dohromady na e-tržištích od roku 2012 zaplaceno přes 120 milionů korun.

Obě společnosti podle tvrzení resortu svými mediálními výstupy bojují proti státu už dlouho. Společnost Tender Systems například rozesílá nepravdivé e-maily o nezákonnosti NENu zadavatelům, čímž se vystavuje riziku právních kroků.  Společnost QCM používá svůj systém již přes 10 let, ale již neuvádí, že MMR bylo jedním z prvních uživatelů a společnost si tak systém testovala na MMR za peníze daňových poplatníků.

Odpověď na 3 největší lži, které zazněly v Debatním klubu:

1. Není pravda, že NEN nefunguje - NEN funguje, využívá se k zadávání i podle nového zákona o zadávání veřejných zakázek - v současné době zde jsou zahájené veřejné zakázky dle nové legislativy v objemu přes půl miliardy (k 30. 11. 2016). Není také pravda, že „NEN nikdo nechce“. Všechny materiály spojené s NEN byly vládě ČR předloženy BEZ ROZPORU a NEN je využíván nejen ministerstvy, ale i dalšími subjekty veřejné správy Vláda ČR projednala NEN dne 18. 1. 2016 v rámci svého usnesení č. 25/2016, jehož cílem je postupná konsolidace trhu elektronických nástrojů. Hlavním stavebním kamenem této konsolidace je právě NEN.

2. Není pravda, že by podobné služby měly být pouze komerční - nové evropské směrnice ukládají postupnou povinnou elektronizaci veřejných zakázek. Chceme opravdu nutit všechny zadavatele, třeba i příležitostné, jako jsou starostové menších obcí, aby si pořizovali drahé komerční elektronické nástroje?

3. Není pravda, že NEN bude jediným nástrojem pro elektronizaci zakázek - budou umožněny výjimky z jeho využívání. Zadavatelé budou moci využívat jiný nástroj než NEN, pokud pro ně bude toto využívání ekonomicky výhodné.  Veškeré rozhodování o budoucím využívání NEN prochází připomínkovým řízením, jehož jsou účastni všichni významní zadavatelé. Jakékoliv rozhodnutí ohledně využívání NEN je tak rozhodnutím celé veřejné správy a nikoli pouze MMR.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Poslanecké nuly.“ Macinka se u vyznamenání rozjel. Řešila se „ostuda Sněmovny“

14:25 „Poslanecké nuly.“ Macinka se u vyznamenání rozjel. Řešila se „ostuda Sněmovny“

Petr Macinka (Motoristé) se v pořadu Podtrženo, sečteno internetové televize XTV pustil do světového…