Smutný, zrazený. A naštvaný. Jak Biden došel k tomu, že nechce být prezidentem znovu

23.07.2024 14:25 | Monitoring

„Je skutečně naštvaný.“ Televize Sky News z řad demokratů zjišťovala, jak Joe Biden o víkendu dospěl k rozhodnutí vzdát se již rozjeté kandidatury na prezidenta USA. „Osamělý, frustrovaný, rozzlobený a cítil se zrazený svými spojenci, kteří se k němu otočili zády, když je potřeboval,“ popsala televize pocity Bidena z vyprávění blízkých zdrojů. I kvůli tomu vybral Kamalu Harrisovou jako svou nástupkyni, aby necítila stejnou zradu, jaké se Bidenovi dostalo od prezidenta Obamy.

Smutný, zrazený. A naštvaný. Jak Biden došel k tomu, že nechce být prezidentem znovu
Foto: Youtube: Newsweek.com
Popisek: Americký prezident Joe Biden.

Jak Joe Biden o víkendu došel k rozhodnutí, že už nebude kandidovat proti Donaldu Trumpovi, přibližuje televize Sky News ze zdrojů z Bidenova blízkého okolí. Podle nich byl Biden v kruhu nejbližších rádců a své manželky Jill ve své rezidenci v Delaware, kde se ohlížel za svou více než padesátiletou kariéru. A došel k závěru, že skončí dříve, než se původně plánovalo.

Biden byl dle Sky News „osamělý, frustrovaný, rozzlobený a cítil se zrazený svými spojenci, kteří se k němu otočili zády, když je potřeboval“. Jeden z těch, kteří mají k Bidenovu vnitřnímu kruhu přístup, uvedl: „Je skutečně naštvaný.“

Ale i přes naštvání, které údajně trvá doteď, si Biden nakonec uvědomil, že nemůže vést kampaň, když v průzkumech ztrácí, sponzoři se od něj odvracejí a špičky partaje ho postrkují ke skončení. Možná mu to došlo později než jiným demokratickým insiderům, ale dle Sky News mu to v sobotu v noci bylo už jasné.

Co se o víkendu stalo, Sky News dle svých slov zjišťovala od dvou tuctů demokratů znalých okolností. V telefonických hovorech s viceprezidentkou Harrisovou, se šéfem kanceláře v Bílém domě Jeffem Zientsem a s vedoucí jeho kampaně Jen O’Malley Dillonovou v neděli sdělil, že se o znovuzvolení nebude ucházet. A podle Sky News tento způsob informování ukázal, jak moc se jeho kruh přátel smrskl, v podstatě jen na rodinu a blízký okruh poradců.

Podle televize rozhodnutí samotné pracovníky v Bílém domě a na jeho kampani nepřekvapilo, ale překvapilo je načasování. Většina z nich se o něm dozvěděla na sociální síti X, stejně jako vedení Demokratické strany a šéfové stranických buněk ve státech. Výše postavení Bidenovi poradci pak narychlo pořádali schůzky a ujišťovali pracovníky na kampani a v Bílém domě, že pořád mají zaměstnání.

Sky News poukazuje na to, že Biden odstoupil po „25 dnech pekla“, které začaly, když v debatě s Donaldem Trumpem podal nejhorší výkon „v moderní americké historii“ a nedokázal své demokratické kolegy uklidnit a ujistit v následujících veřejných vystoupeních. Naopak, významní sponzoři zastavili financování pro jeho kampaň i pro jeho partaj. A jeden po druhém se další a další politici přidávali k názoru, že by měl od rozhodnutí znovu kandidovat odstoupit.

„Bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová z Kalifornie, kmotra Demokratické strany, řekla, že se ještě musí rozhodnout – poté, co trval na tom, že se rozhodl zůstat ve volbách,“ poukázala televize s tím, že na obzoru se postupně začínalo smrákat.

V sobotu prý Biden s Pelosiovou hovořil, alespoň podle televize CNBC. Její kancelář to popřela, samotná Pelosiová se nevyjádřila. Bidenovi poradci prý očekávali, že předsedové demokratů v Senátu a v dolní komoře parlamentu vyzvou Bidena k odstoupení tento týden, po setkání s izraelským premiérem Netanjahuem.

Biden se svými nejbližšími poradci v sobotu probíral údajně „úplně všechno“. Včetně špatných výsledků průzkumů v klíčových státech. Ale žádnou radu mu dotyční nedali. „Měli pocit, že Biden se již rozhodl odstoupit a že tato diskuse ho utvrdila. Přesto se všichni rozhodli, že se na to vyspí,“ píší Sky News. V neděli ráno se setkali znovu a vše důkladně tajili, aby nedošlo k žádným únikům. Přitom ještě v pátek v noci prý Biden ještě názor nezměnil.

Přátelé mu dle Sky News říkali, že riskuje svůj odkaz muže, který porazil Donalda Trumpa a schválil důležité reformy. A že pokud dostanou demokraté v listopadu výprask, může se z něho stát obětní beránek. Prý až do víkendu Biden věřil, že může vyhrát. „Stala se z toho bezvýchodná situace, sebenaplňující se proroctví,“ uvedl bývalý spoluvedoucí Bidenovy kampaně v roce 2020 Cedric Richmond. Řekl, že když vyschne finanční podpora i ta od dalších zvolených představitelů, tak už vyhrát je nemožné, a Biden vždy měl zemi a stranu na prvním místě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je zajímavé sledovat,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedeep purple , 23.07.2024 16:11:47
jak se z Pánaboha přes poledne stala naprostá nula.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

8:24 Tam něco nehraje. Ukrajinec se vrátil na začátek, na Majdan

Ukrajinský politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě, věnující se novým důkazům a v…