Sněmovna posoudí prodloužení nouzového stavu k uprchlíkům. Trval by tak 119 dnů

19.05.2022 6:30 | Zprávy

Sněmovna dnes posoudí vládní žádost o souhlas s prodloužením nouzového stavu, který platí kvůli uprchlické vlně z Ukrajiny po ruské invazi.

Sněmovna posoudí prodloužení nouzového stavu k uprchlíkům. Trval by tak 119 dnů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Kabinet chce, aby pokračoval dalších 30 dnů, tedy do konce června. Poslanci se sejdou na schůzi odpoledne. Opět se předpokládá mnohahodinová debata, po níž dolní komora i díky koaliční většině prodloužení stavu nouze umožní. Trval by tak celkem 119 dnů.

Žádost vláda zdůvodňuje mimo jiné tím, že úřady musí mít kvůli počtu příchozích nadále možnost činit kroky mimo běžné zákonné postupy. Bez nouzového stavu by úřady také nemohly ověřovat místo skutečného pobytu běženců, případně nastavit mechanismy jejich přemísťování, stojí v materiálu.

Stát musí ve spolupráci s kraji rovněž dál zajišťovat ubytování pro část uprchlíků. Opatření vázaná na nouzový stav se podle zdůvodnění týkají třeba oprávnění k uzavírání smluv s poskytovateli a možnosti využívání prostor, které k bydlení běžně neslouží. Jiná opatření řeší sociální zabezpečení běženců a příspěvek na jejich ubytování v domácnostech.

Koncem března Sněmovna umožnila kabinetu prodloužení nouzového stavu o téměř dva měsíce zhruba po devítihodinové debatě. Do července chce vláda prosadit takové úpravy zákonů, aby nouzový stav už nebyl potřebný.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…