Spiknutí proti Zemanovi? Jeden ze senátorů začal mluvit

29.07.2024 17:28 | Monitoring

Část senátorů chtěla během hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana na podzim 2021 využít příležitosti a zbavit ho dočasně pravomocí. V rozhovoru s Alex Mynářovou na XTV to řekl předseda senátní Komise pro Ústavu ČR a člen horní komory parlamentu Zdeněk Hraba. Připouští, že dnes, po přečtení knihy Spiknutí, by jednal jinak než tenkrát.

Spiknutí proti Zemanovi? Jeden ze senátorů začal mluvit
Foto: XTV.cz
Popisek: Senátor Zdeněk Hraba při rozhovoru s Alex Mynářovou v XTV

Senátor Zdeněk Hraba připouští, že po přečtení knihy Spiknutí – pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR by jednal v Senátu Parlamentu ČR jinak. V rozhovoru pro XTV zmiňuje otazníky, které visí nad okolnostmi vzniku zprávy Ústřední vojenské nemocnice, kterou si objednal šéf Senátu Miloš Vystrčil.

V tehdejší době Zdeněk Hraba z titulu své funkce předsedy ústavní komise uvedl, že podmínky nutné k aktivaci článku 66 Ústavy České republiky jsou naplněny. 

„Tehdy byla dvě jednání komise. Na prvním jednání jsme konstatovali, že podmínky byly naplněny, přičemž jsme vycházeli ze zprávy Ústřední vojenské nemocnice, která byla do Senátu doručena o tom, že prognóza zdravotního stavu pana prezidenta je krajně nejistá a museli jsme zvažovat všechna pro a proti. Usnesení samo o sobě nic neznamenalo. Pouze to, že se tím Senát může zabývat a může být spuštěn proces. Dodali jsme, že je potřeba vyčkat dalších událostí. Poté, co se ukázalo, že se zdraví pana prezidenta lepší, komise zasedla podruhé a přijala jiné usnesení, kterým to původní negovala a podpořila, že se článek 66 Ústavy aktivovat nebude,“ řekl v rozhovoru Hraba.

  • Celý rozhovor ZDE

Nyní přiznává, že neměl všechny potřebné informace a již by se rozhodoval jinak. Ke změně postoje prý přispěl obsah knihy Spiknutí – pravda o pokusu odstranit prezidenta ČR

„Když se na to dívám zpětně a po přečtení knihy Spiknutí, říkám, že bych si vyžádal další revizní lékařskou zprávu, protože tam je řada pochybností o tom, za jakých okolností a kým byla původní zpráva ÚVN vydána. Zdůrazňuji, že komise byla jen poradní orgán. Bylo to velmi hektické,“ sdělil dále senátor.

Podle jeho slov byli mezi členy jeho senátní komise i senátoři, kteří dříve prosazovali ústavní žalobu na tehdejšího prezidenta Zemana, zatímco Hraba toto nepodporoval. „Oni to věděli a diskuse probíhaly a někteří kolegové viděli rudě,“ konstatoval senátor. „Viděli rudě a chtěli využít příležitosti?“ ptala se moderátorka Mynářová. „Asi ano,“ konstatoval senátor Zdeněk Hraba.

  • Knihu Spiknutí lze objednat ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hlavně, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKATO , 29.07.2024 17:50:00
když Havel marodil, pul roku, možná déle, nevím to určitě, tak to bylo v pohodě. V Rakousku ho léčili hodně dlouho a myslím, že určitě nezvládal vykonávat prezidentské povinnosti. Prostě byl to sprostý pokus o puč.

|  28 |  0

Další články z rubriky

Okamura s Foldynou na slavnostech chmele. „Topoř“ Pospíšil a Černochová v maskáčích

18:01 Okamura s Foldynou na slavnostech chmele. „Topoř“ Pospíšil a Černochová v maskáčích

Desítky tisíc lidí navštívily o uplynulém víkendu slavnosti chmele – dočesnou – v Žatci. Jako každor…