Spor s EU o letouny CASA je u konce díky novému zákonu o veřejných zakázkách

24.11.2011 13:07 | Zprávy

Kvůli nekorektnímu výběru dopravních letadel CASA poslala Evropská komise Českou republiku k soudu. Díky novým zákonům o veřejných zakázkách ale svou žalobu stahuje.

Spor s EU o letouny CASA je u konce díky novému zákonu o veřejných zakázkách
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Evropská komise dnes zastavila právní kroky vůči České republice, které před rokem začala podnikat kvůli netransparentnímu výběrovému řízení vojenských letadel CASA pro českou armádu.Brusel vytýkal Praze, že u zakázky za 132 milionů eur měla vypsat celosvětový tendr. Místo toho obchod uzavřela bez jakéhokoliv výběrového řízení.

"Evropská komise je znepokojena tím, že Česká republika porušila předpisy EU o zadávání veřejných zakázek, když veřejnou zakázku na čtyři vojenská dopravní letadla neotevřela konkurenci v rámci celé EU," stálo tehdy v prohlášení komise.

ČR nákup bez výběrového řízení zdůvodňovalo tím, že vzhledem k tomu, že letouny měly být určeny pro vojenské mise, tedy pro ochranu zájmů Česka, nebylo veřejné řízení nutné. Takovou možnost unijní legislativa připouští, ovšem mělo by jít spíše o výjimečné případy.  

I přesto, že si EK žalobu rozmyslela, pochybnosti má i nadále. Řízení v této věci se rozhodla zastavit vzhledem k tomu, že Česko změnilo legislativu o zadávání zakázek, v níž jsou nově zahrnuta i nová evropská pravidla.

Související:

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Ing. Jan Skalický byl položen dotaz

To myslíte vážně, že tu žádné povodně nejsou?

A co to tedy podle vás je? Nestydíte se? Vždyť v důsledku povodní vyhaslo několik životů, spousta lidí přišlo o střechy na hlavou a o svůj majetek. To jste tak asociální nebo jste úplně mimo? A fakt myslíte, že má kdokoliv z této tragédie radost? Možná tak vy, jelikož jste ji evidentně zneužil ke sv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartoš po schůzce s Fialou „maká dál”. Ale roste další průšvih

10:04 Bartoš po schůzce s Fialou „maká dál”. Ale roste další průšvih

„Jednání o pokračování účasti Pirátů ve vládě.“ Tak pirátský poslanec Michálek popsal schůzku s před…