Srbský prezident: 3 až 4 měsíce do velké války v Evropě. Možná dřív

19.06.2024 21:00 | Monitoring

Velká konfrontace je blízko. „Ne víc než tři až čtyři měsíce,“ říká v rozhovoru pro švýcarský magazín Die Weltwoche srbský prezident Aleksandar Vučić. Vyjádřil své obavy, že zejména kvůli eskalaci války na Ukrajině se však svět řítí do horší situace, než byla druhá světová válka. Vučić zdůraznil svůj odlišný přístup, kdy upřednostňuje mír před vítězstvím jedné strany, což je podle něj v rozporu s postoji většiny světových lídrů, a varoval, že rétorika a narativ konfliktu se zhoršují, a pokud velké mocnosti rychle nezasáhnou, hrozí katastrofa.

Srbský prezident: 3 až 4 měsíce do velké války v Evropě. Možná dřív
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Srbský prezident Aleksandar Vučić

Během jednoho z televizních rozhovorů srbský prezident řekl, že se pravděpodobně blížíme k situaci, která by mohla být horší než druhá světová válka. V rozhovoru pro Die Weltwoche z 8. června proto hovořil o svých obavách z eskalace války na Ukrajině.

„Můj přístup je jiný než přístup větších a důležitějších lídrů, protože já bych chtěl mír a většina ostatních by chtěla vítězství jedné nebo druhé strany,“ zdůraznil Vučić svůj postoj. Spolu s postojem ostatních lídrů jde podle jeho slov ruku v ruce rétorika a typ narativu, který se den ode dne zhoršuje. I proto srbský prezident varuje, že ještě je možnost toto směřování změnit, brzy však už nebude. „Musíte rozumět citátům od historika Taylora: Vlak už odjel ze stanice a nikdo ho nemůže zastavit. Taková je situace. Věřím, že se k tomu blížíme. Domnívám se, že se blíží poslední dny, kdy je možné přehodnotit, co se na Ukrajině děje. Pokud ty velké mocnosti v krátké době nic neudělají, tak ano, jsem si docela jistý, že nás čeká skutečná katastrofa.“

Že má Ukrajina právo útočit na ruské území, nedávno prohlásil i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Novinář, který vedl se srbským prezidentem rozhovor, připomněl, že západní média nemají obavy a tvrdí, že ruský prezident Putin blafuje, když říká, že toto bude mít důsledky. Vučić důvody k obavám vidí. „Vždycky jsem byl opatrný, když jsem hodnotil Putinovy možné budoucí kroky, a nebyl bych si tak jistý. Samozřejmě nemohu být v jeho kůži, nevidím věci jeho očima. Ale domnívám se, že to jen přispěje k dalšímu zhoršení situace. Nikomu to nepomůže, jen to situaci ještě zhorší,“ uvedl Vučić.

„Situaci také velice komplikuje, že každý mluví jen o válce. Nikdo nechce dosáhnout míru, nikdo o míru nemluví – mír je skoro zakázaným slovem. Všimněte si, že říkají jen: K zajištění budoucího míru musíme nejdřív vyhrát,“ popsal prezident současnou situaci, ve které mu chybí realizace konkrétních kroků k míru vedoucích jako například vyjednávání za přítomnosti obou dotčených stran.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Kislingerová, kandidátka ANO: Napadání, vyhrožování, rozmlácený stánek

12:54 Profesorka Kislingerová, kandidátka ANO: Napadání, vyhrožování, rozmlácený stánek

Vyhrožování a rozmlácení volebního stánku. Eva Kislingerová, která kandiduje v Praze 2 za ANO pro Pa…