Starostové by se měli osamostatnit, míní někteří kandidáti sněmu

28.03.2014 10:16 | Zprávy

Na dnešním sněmu Starostů a nezávislých (STAN) v Průhonicích u Prahy zaznívají hlasy, aby se hnutí více osamostatnilo a nekandidovalo ve volbách společně s TOP 09. Například podle středočeského krajského zastupitele Martina Macháčka by hnutí mělo jít samostatně i do celostátních voleb.

Starostové by se měli osamostatnit, míní někteří kandidáti sněmu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Gazdík

„Jsem pro to, abychom se naprosto osamostatnili. Nemyslím si, že bychom měli být nějaké 'béčko' TOP 09," řekl Macháček ČTK před zahájením dnešního sněmu, který má zvolit nové vedení.

Novým předsedou se pravděpodobně stane liberecký hejtman Martin Půta, podle nějž by v krajských a komunálních volbách měli starostové na rozdíl od sněmovních voleb kandidovat samostatně. Podle Macháčka by to ale mělo platit pro všechny volby. „Kdyby měly být celostátní volby za dva měsíce, tak bychom asi moc nepořídili," namítl.

Pro větší osamostnění je i další člen středočeské organizace Petr Digrin. „Vcelku se ztotožňuji s myšlenkou pana Půty. Myslím, že je čas, aby STAN začalo směřovat tam, kam patří, to znamená do prostoru těch obcí, a aby se trošku osamostanilo," uvedl.

Sněmu v Průhonicích se účastní zhruba 170 delegátů. Mezi hosty by měl stejně jako loni dorazit prezident Miloš Zeman.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Zůstanete v politice?

Pane Bartoši, nemyslíte, že jste se rozhodl unáhleně? Proč už nechcete být předsedou? Nebo to nechtějí jiní? Pokud je to tak, tak si neuvědomují, že strana stojí hlavně na vás. A co by mě taky dost zajímalo je, zda budete příští rok kandidovat do sněmovny?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Po projevu Ivana Trojana padlo ošklivé slovo ze 70. let

10:52 Po projevu Ivana Trojana padlo ošklivé slovo ze 70. let

Poučení z historie. Obrana nezávislé žurnalistiky a zastání se umělců na Slovensku. Chvála „otevřené…