Startují Dny NATO. Předvedou se letouny F-35 i ženská protiteroristická jednotka. A dál...

17.09.2022 6:37

Na ostravském letišti v Mošnově na Novojičínsku dnes začnou dvoudenní Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Jde o největší bezpečnostní přehlídku v Evropě. Letos se na ní představí armádní, bezpečnostní a záchranářské jednotky z rekordních 22 zemí. Připraveny jsou opět dynamické ukázky ve vzduchu i na zemi.

Startují Dny NATO. Předvedou se letouny F-35 i ženská protiteroristická jednotka. A dál...
Foto: B. Richterová
Popisek: Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR na letišti v Mošnově na Novojičínsku

Program ukázek bude podle pořadatelů nejdelší v historii akce. Lidé zhlédnou například atraktivní vystoupení leteckých akrobatických skupin Patrouille Suisse ze Švýcarska a Wings of Storm z Chorvatska. Akce se zúčastní dva americké strategické bombardéry B-52 Stratofortress: jeden předvede průlet, druhý bude na statické ukázce na ploše letiště.

Ve vzduchu lidé uvidí například dvě letadla páté generace F-35 Lightning II nizozemského letectva nebo mistra Evropy i Česka v akrobatickém létání Martina Šonku na stroji Z-142C AF. Naposledy budou k vidění vrtulníky Mi-24/35V české armády, které začnou nahrazovat modernější stroje.

Po šesti letech se na Dnech NATO znovu předvede populární ženská protiteroristická jednotka Quick Reaction Force Team z Jordánska. Společně s protiteroristickou jednotkou z polských Katovic a zásahovou jednotkou moravskoslezské policie ukáže za účasti policejního vrtulníku osvobození rukojmích z rukou teroristů. Poprvé lidé v Mošnově uvidí zástupce z Jižní Ameriky. Brazílie představí svůj moderní dopravní letoun C-390 Millennium.

Vstup na akci je zdarma a navštěvuje ji i přes 200.000 lidí. Loni počet návštěvníků ovlivnila i koronavirová omezení a bylo jich okolo 60.000. Vzhledem k očekávané velké návštěvnosti se v okolí letiště dají čekat dopravní komplikace, policie proto apeluje na řidiče, aby vyjeli včas a počítali s případným zpožděním. Platí to zejména pro cestující, kteří dnes nebo v neděli budou z letiště odlétat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…