Stíhačka do každé rodiny. Trapné. Brabec se častoval s Pekarovou

22.07.2022 13:50 | Ze sítí

Úvahy vládní pětikoalice o nákupu amerických stíhacích letounů F-35 zavdaly vzniku ostrého střetu mezi předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09), která ve stínu války na Ukrajině záměr hájí v našem vlastním zájmu a opozičním poslancem Richardem Brabcem (ANO), jenž si z této investice ironicky utahoval a označil její argumenty za „trapné“.

Stíhačka do každé rodiny. Trapné. Brabec se častoval s Pekarovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Česko chce v budoucnu nakoupit americké bojové letouny F-35 Lightning II. Vláda o jejich nákupu hodlá jednat s USA. Rozhodla tak na základě vojenského doporučení armády, oznámila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Americké letouny mají v armádě nahradit švédské gripeny.

Podle dřívějších odhadů expertů bude hodnota zakázky ve vyšších desítkách miliard korun, půjde tak nejspíš o nejdražší armádní nákup moderní historie.

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová spolu s tím vyzdvihuje, že vzhledem k zuřící válce na Ukrajině se jedná o nutnost. „Podle ministerstva financí Ukrajiny stojí jejich zemi Ruskem rozpoutaná válka 10 miliard dolarů měsíčně. To jsou jen přímé výdaje. Ano, naše obrana není zadarmo. Pokud chceme, aby byla skvělá, musíme do ní investovat nemalé prostředky,“ hájí ve svém tweetu investici s tím, že takto vložené peníze mají smysl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Orbán, Salvini a další, kdo chtějí chránit hranice, se sešli. Petr Macinka měl projev

16:55 Orbán, Salvini a další, kdo chtějí chránit hranice, se sešli. Petr Macinka měl projev

„Dokážeme přesunout celé armády, musíme být schopni přesunout i statisíce nelegálních migrantů. Vše …