Středula vytáhl ohromující čísla. Češi a Němci. Zásadní data

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
11.09.2021 19:25 | Reportáž

„My to odedřeme!“ Kolik odpracují Češi ve srovnání s ostatními, spočítal předseda ČMKOS Josef Středula. Nejen podle něj je nutná revoluce pracovní doby. Se zkrácením času, který tráví lidé v zaměstnání, souhlasí i analytik a odborář Ján Košč ze Slovenska, který vydal na toto téma novou knihu. I o tom byla řeč na debatě v sále Domu kultury ve Zlíně.

Středula vytáhl ohromující čísla. Češi a Němci. Zásadní data
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula hovoří na besedě Mzdy, pracovní doba a důchody ve Zlíně

V průmyslu už odbory dohodly, že se v 77 procentech firem, kde působí, počítá s pracovní dobou 37,5 hodiny týdně bez ztráty výdělku. V 88 procentech firem s delší dovolenou o týden. „V Čechách se říká, že jeden týden navíc bude stát desítky miliard korun. Je to pouhá lež. Nahrazujeme nedostatečnou produktivitu práce. Neznamená to, že jsme málo produktivní, ale nemáme za to odměnu. Přidaná hodnota se zpravidla…posune jinde,“ uvedl Středula na debatě ve Zlíně s názvem Mzdy, pracovní doba a důchody.

Například v Belgii, pokud je státní svátek v sobotu nebo v neděli, automaticky mají lidé v pátek nebo v pondělí volno. U nás žádná náhrada není. „Kde jsou větší mzdy, v Německu a v Belgii, Francii, je kratší pracovní doba. V našich východních zemích je nižší mzda a delší pracovní doba. My to ještě odedřeme!“ podotkl Středula. A přidal pár čísel. V roce 2017 český zaměstnanec ve srovnání s Holanďanem odpracoval během asi čtyřicetileté ekonomické aktivity o devět let více, proti Dánovi o deset let více a proti Němci o jedenáct let více. Přitom, jak je to s platy a cenami, to všichni vědí. Pomohlo by alespoň zkrácení pracovní doby o půl hodiny.

Co se týká pracovní doby řidičů, je to tabuizované téma. „Čeká, nemá plně zaplacenou pracovní dobu. Když se to nasčítá, nemají 170 hodin měsíčně, ale i tři sta,“ podotýká Středula.

Roboti vyrobí, lidé nebudou mít za co nakoupit

Česká pracovní doba by mělo být otevřené téma, téma politiků, Středula věří, že zkrácení nebude slušným zaměstnavatelům vadit. „Pokud se podíváme do budoucna, chystá se digitalizace, zapojení umělé inteligence, a to všechno znamená snížení počtu zaměstnanců. Redukce pracovní doby může být nástrojem, aby lidé měli práci a vydělali si. Potom roboti budou schopní zvládnout kde co, vyrobit součástku, něco, co potřebujete k životu, ale my lidé nebudeme mít peníze, protože nebudeme mít práci a nebudeme si moc tyto výrobky koupit. Takovou společnost si málokdo chce představit,“ uvedl Středula.    

Předseda ČMKOS Josef Středula ve Zlíně. Foto: Daniela Černá

Odborář ze Slovenska: Jsme krok od vyhlášení stávky

Na debatě byla představena také kniha Revolúcia pracovného času. Její autor sociálně-ekonomický analytik a odborář Ján Košč z Košic pozdravil veřejnost ve Zlíně prostřednictvím obrazovky.

„Osobně jsem se nemohl diskuse zúčastnit, protože jsme v kolektivním vyjednávání,“ vysvětlil Košč. Odboráři jsou teď pod velkým tlakem a odevzdávali zaměstnavateli kompromisní protinávrh. „Jsme krok od vyhlášení stávky,“ podotkl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jenom prezident může odpálit jaderné zbraně. Jste rádi, že to bude Biden?

22:44 Jenom prezident může odpálit jaderné zbraně. Jste rádi, že to bude Biden?

Po debaklu amerického prezidenta Joea Bidena v první předvolební debatě zaznívají nejen obavy, zdali…