Střílí a vraždí. V hospodě by jim přitom ani nenalili. A Švédsko neví, co s nimi

25.06.2024 8:55 | Zprávy

Ve Švédsku obrovským způsobem narostla kriminalita mladých. Švédské domovy mládeže podle agentury Reuters vychovaly sadu vrahů. A zrodilo se evropské hlavní město zločinu – švédský Göteborg. Nová pravicová koalice, která se k moci dostala v roce 2022, slíbila, že se pokusí rostoucí vlnu násilí zkrotit. A omezí přistěhovalectví. Na pomoc byla povolána i armáda.

Střílí a vraždí. V hospodě by jim přitom ani nenalili. A Švédsko neví, co s nimi
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Agentura Reuters upozornila, že ve Švédsku v poslední době výrazně narostla kriminalita mladých. Patrné to prý bylo i v Göteborgu, kde se vrahem stal i čtrnáctiletý chlapec, kterému jeden z gangů pomohl uprchnout z domova pro mládež. Členové gangu mu poskytli bydlení v hotelu a o pár dní později mu řekli, že za osvobození z domova pro mládež budou chtít protislužbu.

Chtěli, aby zabil. Dostal za úkol zastřelit třiatřicetiletého motorkáře Hells Angels. Mladý chlapec byl dopaden a posléze odsouzen. Vzhledem k věku byl příliš mladý na to, aby mohl být odsouzen a podle agentury Reuters byl předán zpět sociální službě a poslán do jiného domova mládeže.

„Švédsko se již dlouho pyšní jednou z nejštědřejších sociálních sítí na světě a je státem, který se stará o zranitelné lidi ve všech fázích života. Ale dnes je tu jeden rozdíl: zdaleka nejvyšší míra násilí ze zbraní na hlavu v EU. Loni bylo v zemi s pouhými 10 miliony obyvatel zastřeleno 55 lidí při 363 samostatných střelbách,“ rozvedla myšlenku agentura s tím, že ve Finsku, Norsku a Dánsku došlo ve stejné době jen k šesti úmrtím se zbraní.

Statistiky podle agentury také dokládají, že roste počet mladistvých pachatelů umisťovaných v těchto domovech. Organizované gangy právě tady hledají budoucí vrahy příliš mladé na to, aby mohli být odesláni do vězení.

„Yayha, kterému je nyní 23, byl poprvé poslán do domova mládeže v 16 letech a zjistil, že leží spolu se sedmi dalšími chlapci v křídle ubytovny v Göteborgu, drsném přístavním městě na západním pobřeží Švédska, kde se nachází největší přístav ve Skandinávii,“ upozornila na jednoho z mladých mužů agentura. Jeho otec zemřel před několika lety. Odešel ze školy a byl usvědčen z napadení a krádeže, bití jiných dětí a krádeží jejich telefonů a oblečení. Gang se mu podle jeho vlastních slov stal jakousi novou rodinou. „Chtěli jste respekt... ale také přátelství,“ vysvětloval, proč kradl a proč prodával drogy.

Nová pravicová koalice, která se k moci dostala v roce 2022, slíbila, že se pokusí rostoucí vlnu násilí zkrotit. A omezí přistěhovalectví. Na pomoc byla povolána i armáda.

„Je zřejmé, že náš systém nebyl stavěn pro tento typ kriminality,“ řekl agentuře Reuters ministr spravedlnosti Gunnar Strommer. Prozradil také, že vláda pracuje na přepracování celého systému prevence kriminality mládeže.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Švédsko,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 25.06.2024 9:11:16
odstrašující to případ země, která se z kdysi prosperující a bezpečné země stala zemí gangů a zločinců jen proto, že tamnější politické elity snily svůj sem o miltikulturní společnosti zalité sluncem a otevřely hranice celému světu. Smutné je, že Švédsko je následováno i dalšími západními státy a ještě smutnější je, že mám tyto státy vnutily stejný osud.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

22:30 Okamura kritizoval rozhazování neziskovkám. Nota nenávisti, vyjela Pekarová

Superdebatu před nadcházejícími senátními a krajskými volbami přinesla Česká televize, a to živě z B…