Dosud nepříliš vídané cenovky v jednotkách haléřů zaplavily obchody v Česku s příchodem nového roku. Na jejich pulty se vrátily již roky nevídané cenovky, které namísto „běžných“ baťovských cen vyčíslovaly ceny na jednotky haléřů. Spatřit tak šlo v obchodech trvanlivé mléko za 10,62 Kč, olej za 28,15 Kč či jogurt za 8,67 Kč.
Rozhodnutí obchodníků vyčíslovat zboží do každého haléře dle jejich vysvětlení mělo lidem ukázat, že obchody reagovaly na snížení DPH u potravin a ceny o danou část snížily.
Přestože však již první data v lednu ukázala, že zlevňování u potravin nebylo až tak horké, jak by se z haléřových cen mohlo na první pohled zdát – a zatímco výrazněji s příchodem nového roku (o 4,76 %) zlevnila vejce či máslo (o 4,77 %) a 97 haléřů šlo ušetřit i za litr mléka, kelímek jogurtu zlevnil oproti prosinci jen o 7 haléřů, kilo cukru o 6 haléřů, cena kila jablek poklesla o 5 haléřů a u mouky či brambor mezitím vylétly ceny o několik korun nahoru – někteří obchodníci se ve strategii rozhodli pokračovat.
A jak si čeští zákazníci všímají, haléře se již začínají objevovat také u slev. Obchodní řetězec Lidl tak nabízel levnější nektarinky ve slevě ve výši celých 10 haléřů. Namísto 96 Kč je lidé mohli koupit po „slevě“ za 95,90 Kč.
Ještě před pár desetiletími by zřejmě někoho tato desetihaléřová sleva i potěšila, ale při současné cenové hladině však ani při nákupu několika kil ovoce takovouto „slevu“ zřejmě nikdo reálně nepocítí – a někteří lidé tak cenovou politiku Lidlu mají spíše za výsměch zákazníkům. „Gratuluji marketérům Lidlu, podařilo se vám z lidí vymáčknout skoro všechno. A kupujícím doporučuju očaře,“ komentoval „slevy“ Lidlu nakupující Ondřej, který si všiml, že podobně levnější jsou také modré blumy.
Zatímco před zlevněním Lidl kilogram těchto blum prodával za 126 korun, v akci byly za 125,90 Kč. Opět tak zákazníkům nadělil slevu ve výši 10 haléřů.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Radek Kotas