Švédsko: Děti zoufale volaly, v obchodech vyprodáno. A horší věci způsobené strašením válkou

19.01.2024 10:55 | Zprávy

Švédský ministr obrany Carl-Oskar Bohlin před časem prohlásil, že nelze podceňovat nebezpečí, které představuje Rusko a vyzval obyvatele, aby si vytvořili základní zásoby vody a dalších nezbytností pro případ, že by Rusko proti Švédsku rozpoutalo válku stejně, jako ji rozpoutalo 24. února 2022 na Ukrajině. Lidé prý tuto hrozbu podceňují. Bývalý důstojník švédských ozbrojených sil, dnes bezpečnostní analytik Mikael Valtersson popsal, co všechno toto sdělení v severské zemi vyvolalo. Promluvil mimo jiné o telefonátech vyděšených dětí.

Švédsko: Děti zoufale volaly, v obchodech vyprodáno. A horší věci způsobené strašením válkou
Foto: Repro Youtube
Popisek: Raketový systém Buk M2

Je lidské chtít vidět život takový, jaký si přejete, aby byl, spíše než takový, jaký ve skutečnosti je,“ zahájil své vystoupení ministr, podle něhož ve světě probíhají války a dochází k teroristickým útokům a Švédi by si rádi uchovali pocit, že toto vše se děje kdesi daleko. Podle člena vlády to ale může být blíž, než si dnes Švédové a Švédky myslí a je na čase, aby se připravili na to, že se nebezpečí může nacházet mnohem blíž. „Ve Švédsku může být válka,“ poznamenal ministr, jenž také zdůraznil, že nechce lidi děsit, ale chce je připravit na to, že jednou možná budou muset čelit tomuto nebezpečí. Zdůraznil, že Ukrajinci o tom vědí své nejméně od konce února 2022. 

„Každý musí pochopit, že v situaci, ve které se nacházíme, může být čas naším nejcennějším, neobnovitelným zdrojem. Jestli mi něco nedá v noci spát, je to pocit, že se věci pohybují příliš pomalu,“ pokračoval ministr.

Doma by si podle něj lidé měli udržovat základní zásoby a měli by zvážit, zda se nepřihlásí do domobrany, aby zde posílili své dovednosti a věděli, co dělat, kdyby došlo na nejhorší.

„Záleží na tom, co se děje na Ukrajině a v našem okolním světě. V důsledku války na Ukrajině Rusko zaznamenalo dočasný pokles schopností svých konvenčních bojových sil. Dává nám to příležitost k posílení naší připravenosti během mírových a řádných podmínek,“ nechal se slyšet.

Na dotaz, zda by mohlo dojít i na jaderný útok, člen vlády odpověděl, že Švédové musejí být připraveni na všechny eventuální možnosti. Vláda a jednotlivé švédské regiony by si měly vytvořit zásoby vody a dalších nezbytností, upozornil ministr. Na tato slova člena vlády upozornil server švédského deníku Dagens Nyheter.

Bývalý důstojník švédských ozbrojených sil, dnes bezpečnostní analytik, popsal, co všechno toto sdělení v severské zemi vyvolalo. Promluvil mimo jiné o telefonátech vyděšených dětí.

„Vystrašené děti volaly na linku důvěry a bály se, že bude zabita jejich rodina. Veškeré vybavení na přípravu na válku bylo vyprodáno během pár dní,“ napsal Mikael Valtersson na sociální síti X.

Poté upozornil na příběh ženy, která prý již začala vylučovat do igelitových sáčků. Údajně z obav, že válka už téměř klepe na dveře. „Jsem ohromen, jak mohou být lidé tak šílení?“ poznamenal analytik. A jedním dechem dodal, že si stačí vzpomenut, že švédští politici dělají všechno, aby v lidech přiživili strach z ruského medvěda. A obyčejní Švédové pak dělají to, co dělají.

„Doma se cizí invaze nijak zvlášť nebojíme. Víc se bojíme politiků a médií, kteří vytvoří válečnou hysterii, která by mohla vyvolat věci, kterým se dalo předejít. Ale samozřejmě, pokud premiér a ministerstvo obrany řeknou, že se musíme připravit na temné časy, poslechneme tím, že si osvěžíme své ruské jazykové dovednosti...“ uzavřel analytik.

Bezpečnostní analytik promlouvá

Bezpečnostní analytik promlouvá

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takže příprava na jaderný útok, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKocum , 19.01.2024 12:20:01
No, hoši by si měli uvědomit, že Rusko má obrovskou výhodu v řídkém zalidnění. Protože to bude hrát hlavní roli v postapokaliptickém světě. Jde o chování lidí v hustě zalidněných a zasažených oblastech. S touhle myšlenkou by si NATO nemělo zahrávat.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Hrajou o čas.“ K vládě se vyjádřili umělci. Jeden z nich tuší „držkopád“

22:07 „Hrajou o čas.“ K vládě se vyjádřili umělci. Jeden z nich tuší „držkopád“

„Bude to ve finále držkopád… Jako na lodi Bounty. Tohle se v lepší společnosti nedělá.“ Tak hodnotí …