Jídla v restauracích prudce zdražují. Nejvýrazněji ceny rostou u české klasiky, jako je řízek nebo smažený sýr. Kvůli inflaci a zdražování lide nechodí tak často na oběd do restaurací, ale nosí si s sebou do práce jídlo z domova.
Podle Pohlreicha je zdražování v restauracích přirozenou reakci na současný vývoj podmínek. „Všichni se musí chovat nějak tržně. Co se děje, je naprosto nevídaná situace, každý se s tím pere po svém. Každý se musí zachovat podle toho, jak se vyvíjí svět,“ uvedl restauratér.
Očekává, že ceny se vyšplhají vysoko „V tuto chvíli, si myslím, že je to ve stavu, kdy to čeká na ten náraz, kdy ceny dosáhnou takové úrovně, že to lidi nebudou chtít platit nebo na ně nebudou mít. Takhle to je, a není to pouze otázka gastronomie.“
Pořad najdete na Rádiu Impuls
„Celá ta situace je možná až zbytečně vyhajpovaná. Když se podívám na zprávy, tak mám pocit, že se blíží armagedon, ale já bych to tak černě neviděl. Trh se chová bláznivě, tak se i lidi chovají bláznivě. Ale jestli je k tomu skutečně důvod?“ doplnil Pohlreich.
Vyzývá především k zachování klidu: „V této situaci je strašně důležité zachovat si chladnou hlavu a nějaký nadhled. Rychlá a úspěšná řešení se budou hledat velmi těžko; nechci říct, že neexistují, ale je to hodně komplikované. Po covidu je to další pecka. Budeme vidět, kdo to přežije... myslím, že všichni asi ne,“ pokračoval podnikatel.
Procentuálně nechtěl konkretizovat, o kolik musel jít v cenách jídel nahoru. „Cokoli bych v tuto chvíli řekl, může být zase zítra úplně jinak,“ podotkl.
Hovořil i o tom, jak je to v jeho gastro byznysu s plynem. „My jedem na elektriku drtivou většinu, ale vodu hřejeme plynem. Mně nezbývá než věřit, že se pracuje na tom, aby toho plynu bylo dost. Nic jiného si nedovedu představit, protože investičně jsou ty věci tak strašně náročné, že není možné takové věci změnit z týdne na týden, to je neproveditelné,“ uzavřel známý šéfkuchař a podnikatel v gastronomii Zdeněk Pohlreich.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: nab
FactChecking BETA
Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.