Tak ne energetika. Síkela má prý dostat obchod

08.09.2024 18:09 | Monitoring

Nynější ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela pravděpodobně nedostane jako eurokomisař energetiku, ale gesci obchodu. Naznačil to v Otázkách Václava Moravce ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). „Já jsem napřed úplně nepochopil, proč to Die Welt otiskl, protože já měl v tu chvíli úplně jinou informaci,“ poznamenal na konto německého deníku Die Welt, který Síkelovi přisoudil s odvoláním na své zdroje v Bruselu právě energetiku. Tu by měla získat španělská nominantka. „Je to Timmermans v sukních,“ řekla na její adresu Klára Dostálová za ANO.

Tak ne energetika. Síkela má prý dostat obchod
Foto: ČT24
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Tuto středu by předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová měla zveřejnit jména vybraných eurokomisařů a eurokomisařek. Ti následně projdou takzvaným grilováním v europarlamentu, kde budou čelit otázkám jednotlivých poslanců a frakcí.

Před zveřejněním jmen a příslušných resortů se v médiích objevují odhady a „zaručené informace“, které se snaží umístění jednotlivých nominantů určit. Stejný osud se dotkl i Jozefa Síkely, kterému německý deník Die Welt přisoudil resort energetiky. Nyní v pořadu České televize Otázky Václava Moravce zazněly zcela jiné informace. Síkela by měl podle zdrojů ministra pro evropské záležitosti získat resort obchodu.

„Já jsem napřed úplně nepochopil, proč to Die Welt otiskl, protože já měl v tu chvíli úplně jinou informaci. Potvrzuji, že tohle je v tuto chvíli dostupný narativ nebo možnost,“ řekl v pořadu Martin Dvořák.

A dodal, že o resort energetiky usiluje Španělsko. Krok deníku Die Welt tak přisoudil tomu, že v Bruselu je o posty jednotlivých resortů velký boj a Die Welt mohl publikovat zkreslenou informaci, aby vznikl manévrovací prostor pro vyjednávání. To znamená, že zdroj deníku Die Welt mohl vypustit informaci o Síkelovi jen proto, aby vznikla silnější vyjednávací pozice pro další vyjednávání.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

tak jim již dochází, že je úplně blbej, že?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepadr , 09.09.2024 7:21:55
ani ten obchod nedostane.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…