To je pád. Němečtí Zelení poztráceli 3 miliony voličů

23.07.2024 11:56 | Monitoring

V Německu to před pár lety vypadalo, že možná poprvé v životě vyhrají volby a do čela země postaví svého kancléře či kancléřku. Teď je podpora Zelených u našich západních sousedů na rekordně nízké úrovni.

To je pád. Němečtí Zelení poztráceli 3 miliony voličů
Foto: Repro Twitter
Popisek: Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková

V letech 2019 a 2020 hvězda německých Zelených stoupala. V červnu 2019 upozornil server Politico, že se Zelení dostali do čela německých předvolebních průzkumů. Se 26 procenty to vypadalo, že by němečtí Zelení mohli poprvé v historii vyhrát volby a postavit do čela nejbohatší země EU svého kancléře nebo kancléřku. V té době měla CDU/CSU stále vedená kancléřkou Angelou Merkelovou 25 procent. Alternativa pro Německo (AfD) v témže průzkumu měla 13 procent, totéž platilo u německé sociální demokracie, liberálové z FDP měli 8 procent, krajně levicová Die Linke měla 7 procent. Další strany měly dohromady 7 procent.

průzkum Politico

průzkum Politico

Současný průzkum agentury INSA ukazuje, že podpora Zelených, kteří jsou součástí vládní koalice, klesla na 10,5 procenta. Server deníku Bild připomněl, že takhle špatně na tom Zelení byli naposledy na jaře 2018, kdy strana měla podporu asi 10 procent voličů.

Šéfka strany Ricarda Langová (30) už v letním rozhovoru ZDF přiznala, že je teď před Zelenými hodně práce.

„Myslím, že nejhorší, co se může stát, je, že vám lidé dají lekci a pak mají pocit, že jste si toho ani nevšimli,“ poznamenala.

Americký Wall Street Journal před pár týdny napsal, že v Německu jsou hlavním poraženým evropských voleb právě Zelení. Dostali o 8,6 procenta hlasů méně než před pěti lety. V absolutních číslech to znamená, že Zelení ztratili takřka 3 miliony voličů.

Sociální demokraté by teď podle stejného průzkumu získali 15 procent hlasů, pokud by proběhly volby. Liberálové z FDP by získali 5 procent, Die Linke 3,5 procenta. Aliance Sáry Wagenknechtové, další konzervativně laděná levicová strana, by získala 9 procent hlasů. Druhá by podle průzkumu skončila AfD se 17 procenty hlasů a volby by jasně vyhrála CDU/CSU s 31 procenty.

První dvě strany by získaly 38 procent hlasů, ale Bild nepočítá, že by takováto koalice mohla potenciálně vzniknout. Nejčtenější německý list tvrdí, že by při současných volebních náladách voličů mohla vzniknout vláda CDU/CSU a Zelených a liberálů z FDP. Nebo velká koalice CDU/CSU a sociálních demokratů.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…