To jsme si měli prosadit! Po odletu emíra Kataru bouře sílí

06.10.2022 12:52 | Ze sítí

Předčasný odlet katarského emíra Tamima bin Hamada Sáního nebyl podle diplomatických zdrojů způsoben chybou české diplomacie, jak se původně spekulovalo. Přání emíra účastnit se summitu Evropského politického společenství zhatili zejména francouzský prezident Emmanuel Macron a předseda Evropské Rady Charles Michel. Podle analytika Petra Markvarta nebo novináře Jana Hrbáčka si ale Česko jako pořadatelská země měla pozvání emíra prosadit.

To jsme si měli prosadit! Po odletu emíra Kataru bouře sílí
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s katarským emírem Tamímem bin Hamadem Al Tháním

Podle původních tvrzení odletěl Tamim bin Hamad Sání po jednání s prezidentem Milošem Zemanem z toho důvodu, že česká diplomacie nebyla schopna vyhovět jeho požadavku v podobě plnohodnotné účasti na dnešním summitu Evropského politického společenství na Pražském hradě. Podle diplomatických zdrojů PL ale na české straně k žádné diplomatické chybě nedošlo a emírův odlet nebude mít žádné dopady na vyjednané dohody.

„Podstatné je, že program jeho oficiální návštěvy České republiky byl kompletně absolvován. Vše proběhlo nadmíru dobře, atmosféra byla mimořádně přátelská, všechny akce se uskutečnily. To, že v Praze nezůstal, nemá žádnou souvislost s námi (MZV, pozn. red.), ale ptát se musíte v Bruselu. Praha sice hostí velký summit, ale jak jsem řekl, my jsme hostiteli, nikoli organizátory. Oficiálním organizátorem je Brusel, a pokud chce někdo hledat zodpovědnost za to, že se emír nezdržel, ať ji hledá u Charlese Michela,“ uvádí zdroj PL z diplomatických kruhů.

Důrazně odmítá, že by nedorozumění mělo jakýkoli vliv na dohody, které byly mezi Českem a Katarem během oficiálních jednání uzavřeny. „Opět se začaly rojit lži a výmysly. Žádná souvislost mezi jeho odletem do Londýna včera večer a výsledky návštěvy neexistuje. Jde o to, že katarská delegace hodně stála o účast na summitu, jednání probíhala, ale Brusel prostě řekl ne,“ doplnil s tím, že největší problém s emírem prý měl francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz.

I tak jde ale podle mnohých ze strany české diplomacie a vlády Petra Fialy o selhání, které se může zle vrátit. Analytik Petr Markvart má za to, že si česká strana měla jako pořádající země účast emíra na summitu prosadit.

„Diplomacie je o pružnosti. V okamžiku, kdy druhá strana vznese nečekaný požadavek, je zapotřebí alespoň vyvinout prokazatelné úsilí k jeho zajištění. V situaci, kdy pozvete autokratického monarchu na summit hlav států a dáte mu nižší status, než osmanskému sultánovi Erdoganovi, či jakémusi hadrníkovi z Ukrajiny, nemůžete očekávat, že bude pokorně čekat v předsálí, až si ostatní povypráví svoje příběhy,“ píše Markvart.

„Strakovka i Černínský palác přivykli příliš práci ‚od-do‘ a ‚podejte si písemnou žádost‘. Pokud něco od někoho chcete (třeba plyn za slušnou cenu), snažte se zase vyhovět jeho přáním. Pokud to rovnou odmítnete s odkazem, že vám to Brusel nedovolil a nechováte se jako hrdá hostitelská země neformálního summitu EU plus, pak se nedivte, že se na vás příště všichni vykašlou,“ varuje Markvart, který nechápe, že Charles Michel rozhoduje o účasti emíra na neformálním setkání, které je v gesci České republiky.

Že jde o chybu vlády, která může přijít draho, si myslí i publicista Lukáš Lhoťan. „Koukám, že geniální vláda Petra Fialy opět potvrdila, že je vládou idiotů a zvládla velice jednoduše urazit a nasrat katarského emíra. Levný plyn asi nebude,“ píše Lhoťan na Twitteru.

 

 

„Tohle je zas mega ostuda. Tajný plán některých avanturistů, že ČR slavnostně zařídí Evropě plyn, padl v prach. K čemu se přimotají Vlekař s Pumpařem a Závodským, to nedopadne dobře,“ přidal se investigativní novinář Jan Hrbáček.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…