To ne, Piráti. Kalousek už toho má dost

05.11.2022 8:08

Volby do třetiny Senátu a do zastupitelstev měst a obcí proběhly na konci září, ale hlavní město stále nemá ustavenu novou funkční radu města. Téměř 6 týdnů po volbách se zdá, že situace ustrnula na mrtvém bodě. Vede se spor o to, kdo všechno má být součástí městské vládnoucí koalice, zda včetně Prahy sobě. Pirátský primátor Zdeněk Hřib se kvůli tomu zlobí na koalici Spolu. A Miroslav Kalousek se zlobí na Piráty.

To ne, Piráti. Kalousek už toho má dost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Zdeněk Hřib

Volby do zastupitelstev měst a obcí proběhly před řadou týdnů – a zatímco v Brně, v Plzni, v Liberci, v Ostravě či v Českých Budějovicích jsou koalice vzešlé z voleb domluvené a začínají spravovat město podle toho, jak ve volbách rozhodli voliči, v Praze se zdá, že situace uvázla na mrtvém bodě.

Proti sobě tu stojí dva bloky. Na jedné straně koalice Spolu, tedy koalice ODS, lidovců a TOP 09, a na straně druhé blok Pirátů a Prahy sobě. Jenže s Prahou sobě nechce koalice Spolu vládnout.

Stále ještě úřadující primátor Zdeněk Hřib v Českém rozhlase vysvětloval, proč na účasti Prahy sobě na správě města trvá. Zařadil toto hnutí mezi demokratické strany, zatímco hnutí ANO z výčtu demokratických stran vynechal.

„Nám přijde zcela logické, aby, když se na celostátní úrovni vytvářela vláda se zahrnutím všech demokratických stran, tak aby se tady v Praze postupovalo obdobně. S přihlédnutím k té místní situaci. To znamená se zahrnutím Prahy sobě,“ vysvětloval Hřib.

V rozhlase také konstatoval, že kolice Spolu brala před pár dny hnutí Prahu sobě jako normální uskupení, se kterým se dá jednat, ale teď se koalice Spolu brání setkání se společným blokem stran Pirátů a Prahy sobě.

„My se rádi setkáme, místo toho, abychom si posílali vzkazy přes média. My už máme 6 týdnů po volbách a koalice Spolu se s námi odmítá setkat. Vídáme se jen v televizních studiích. A přestože jsme předložili řadu návrhů na setkání, tak nemáme žádný termín schůzky,“ řekl Hřib.

I koalice Spolu dostala od veřejnoprávního rozhlasu možnost vyjádřit se k povolební situaci v Praze.

Prostor však využil opoziční zastupitel za ANO Patrik Nacher, který prohlásil, že podle jeho názoru celou situaci blokují Piráti, tím, že trvají na účasti uskupení Praha sobě v koalici.

„Piráti tady dostali ochutnat vlastní medicínu, protože pokud někdo před volbami říká, že s hnutím ANO po volbách do koalice nepůjde, a to bez ohledu na obsah, no tak teď musí přijmout, že někdo jiný říká, že s Prahou sobě určitě ne. Ale toto Piráti přijmout nechtějí,“ upozornil Nacher.

Na twitteru Pirátům vyčinil i řadový člen TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Vážil jsem si velkorysosti ostatních vládních stran, když dali Pirátům důstojné zastoupení ve vládě, která by měla většinu i bez nich. Když dnes Pirátská strana blokuje stejné politické složení ve vedení Prahy, je to docela chucpe,“ nebral si Kalousek servítky.

Miroslav Kalousek promluvil

Premiér Petr Fiala (ODS) dal po komunálních volbách najevo, že jak v Praze, tak v Brně by uvítal vznik koalic na vládním půdorysu. V Brně se ale primátorka Markéta Vaňková (ODS) rozhodla jít jinou cestou a vytvořila širokou koalici i za účasti hnutí ANO, což premiéra podle jeho vlastních slov nepotěšilo.

„Tady mohu říct jediné: že bych preferoval koalici na vládním půdorysu. Moji brněnští přátelé tam dali přednost širší koalici z důvodu, že chtějí širokou podporu pro strategické projekty, které Brno chystá. Já jejich vysvětlení respektuji, ale nijak to nemění můj názor, že bych preferoval koalici jenom na vládním půdorysu,“ řekl premiér v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

A zá se, že i v Praze vznik nové rady města na základě vládního půdorysu drhne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …