Topolánek na ČT: Musíme se připravit na nedostatek plynu. Ty protievropské nálady jsou směšné

10.09.2022 9:03 | On-line

Do Evropy se dostal první zkapalněný plyn nizozemským terminálem. Včera ministři pro energetiku zemí EU dojednávali kroky, které mají ceny energií srazit dolů. „Musíme se připravit, že v Evropě nedostatek plynu bude,“ uvedl expremiér Mirek Topolánek v pořadu Interview, kde mimo jiné hovořil o tom, jak spořit energiemi. Svetry navíc prý rozhodně nejsou cesta. Jsme podle něj závislí na solidaritě. „Proto mi protiněmecké a protievropské nálady připadají směšné,“ řekl Topolánek, že důvěřuje vládě, že ta „české řešení“ najde.

Topolánek na ČT: Musíme se připravit na nedostatek plynu. Ty protievropské nálady jsou směšné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Ceny plynu dnes poprvé od začátku srpna klesly na burze pod 200 eur za megawatthodinu. Pro srovnání – loni byla kolem 30 eur.

Je na tuto topnou sezónu skutečně dost plynu pro Českou republiku i pro Evropu, jak slyšíme od politiků? „Nemohu říct, že plynu je dost. Ve střední Evropě, v těch čtyřech vnitrozemských zemích a na Balkáně chybí 32 miliard kubíků. Můžeme říct, že zimu nějakým způsobem projedeme. Plynu může být nedostatek, ale jsme schopni to řešit,“ míní Topolánek.

O problému s plynem se podle Topolánka ví už rok. „To, co vzniklo, nevzniklo válkou, ale už loni v létě, když Putin přestal dodávat na spotový trh. Ty signály jsme dávali jak české administrativě, tak do Bruselu dostatečně dopředu. Nejpozději v dubnu měla vláda mít jasné scénáře a alternativy, co může nastat, pokud plyn bude úplně odpojen a nastane nedostatek daný tou sníženou kapacitou,“ připomněl.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Nedostatek plynu je podle něj potřeba v Česku řešit všemi možnými alternativními způsoby. „Například Brno přejde na LTO. Celá řada podniků, měst, má alternativní způsoby,“ věří předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek, že alternativy existují. „Musí přijít rychle usnesení nebo nařízení vlády, které v situaci rovnající se tornádu, povodni a zemětřesení dohromady udělá to, co je potřeba,“ nabádá.

„To spoření neznamená, že budeme doma chodit v těch třech svetrech. To je celá řada opatření, která spotřebu sníží o 15 až 20 %. V krizové situaci jsme schopni při naší nadvýrobě elektřiny například vypnout elektrárnu Počerady apod.,“ navrhuje Topolánek, kde šetřit elektřinou.

„Jsem přesvědčen, že tato topná sezóna dopadne dobře; na tu příští se musíme připravit. Budeme mít víc času. Nedostatek plynu v Evropě bude. A my jako země, která je v dané situaci fatálně závislá na dodávkách, které jsou přes Německo, tak – při jejich vlastním nedostatku – musíme spoléhat na dohody a na solidaritu. Proto mi ty protiněmecké a protievropské nálady připadají směšné,“ prohlásil Topolánek.

Najde zítra podle Topolánka EU a ministr průmyslu a obchodu ČR v Bruselu shodu?

„Buď to řešení bude celoevropské, nebo rychlé. Celá ta zítřejší porada ministrů a následné kroky musí vést k tomu, abychom zabránili některým opravdu chybným krokům jak podle vyjádření Ursuly von der Leyenové, tak podle Evropské komise, případně německých představitelů. Zastropování ceny speciálně pro Gazprom vedlo k jedinému – k uzavření toku přes Nord Stream 1. Musíme vytvořit nějaký evropský rámec a na něj naroubovat české řešení, které je v zásadě připravené. Hledat, komu je potřeba něco kompenzovat a komu je možné něco vzít. To jsou ti ‚lúzři‘ a ‚vítězové‘,“ upozornil Topolánek, který ve schopnosti vlády věří: „Věřím, že Zbyněk Stanjura, Josef Síkela a speciálně Petr Fiala to české řešení najdou.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

10:13 „Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

Několik tisíc lidí se zúčastnilo pietního aktu a následného doprovodného programu v Muzeu na demarka…