Totální masakr. Dohra debaty Šichtařové s vládním poradcem Křečkem

20.07.2024 10:55 | Zprávy

Poslanec hnutí ANO Jiří Mašek označil debatu ekonomů Markéty Šichtařové a Štěpána Křečka za „totální masakr“, který by měl všechny znepokojit. Podle něj je vládní politika nejen chybná, ale systematicky klame občany a vede zemi k ekonomickému marasmu. Ekonom David Bartas také vyjádřil pochybnosti o přístupu Křečka, který v debatě podle něj nereagoval na konkrétní dopady Green Dealu, ale zaměřil se na jadernou energetiku a neuváděl racionální argumenty.

Totální masakr. Dohra debaty Šichtařové s vládním poradcem Křečkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Šichtařová

Ekonomka Markéta Šichtařová a ekonom Štěpán Křeček se v debatě na CNN Prima News ostře střetli ohledně Green Dealu. Šichtařová považuje Green Deal za neuskutečnitelný a varuje, že plánované přechody na bezemisní zdroje energie povedou k drastickému zchudnutí evropského obyvatelstva a budou financovány extrémními náklady, které budou mít negativní dopad na státní rozpočty.

„Víme, že Green Deal povede k drastickému zchudnutí evropského obyvatelstva, dneska už se veřejně počítá s tím, že zhruba 25 % lidí by mohlo propadnout do něčeho, čemu se říká dopravní a energetická chudoba,“ řekla Šichtařová s tím, že unijní rozpočet bude kvůli tomu ochuzen o příjmy a gigantickým způsobem proto vzrostou výdaje ze státního rozpočtu a z rozpočtu EU. „To znamená, že to bude neufinancovatelné, to se nemůže technicky podařit. Pokud někdo dneska tvrdí, že to ufinancovat lze, tak buď má špatné úmysly, nebo o Green Dealu v podstatě nic neví.“

Naopak Křeček hovořil o tzv. české verzi Green Dealu, která zahrnuje rozšiřování jaderné energetiky jako klíčový prvek. Uvedl, že v České republice byla zahájena historicky největší zakázka na dostavbu dvou jaderných bloků v Dukovanech, která má zajistit čistou bezemisní energii pro budoucí generace. Tento projekt je plánován až do roku 2036, s možností dalších bloků v Temelíně. Křeček zdůraznil, že je důležité plánovat dlouhodobě, aby bylo možné nahradit staré a neefektivní energetické zdroje.

Šichtařovou poté zkritizoval za její alarmistický přístup a označil ji za „krále propagandy“, který nezná podrobnosti o dokumentu. Podle Šichtařové však byla Křečkova kritika neinformovaná a zpochybnila i jeho tezi o tom, že by Česko disponovalo jakoukoliv energetickou koncepcí.

Na debatu dvou ekonomů se díval také poslanec hnutí ANO Jiří Mašek. Ekonomickou diskusi označil za „totální masakr“, který zvedne ze židle. „To, co s námi hraje ,naše' vláda, je naprostý skandál a měl by nás všechny aktivizovat. Jde o budoucnost nás všech,“ napsal na svém veřejném facebookovém profilu.

„To, jak vláda ničí naši ekonomiku, není jen nevinný omyl nebo drobný přešlap. Je to systematické lhaní a obelhávání nás všech, které nás dostává do stále většího ekonomického marasmu. Fiala a jeho vláda, v čele s budoucím eurokomisařem Síkelou, nás vedou na kraj propasti,“ uvedl Mašek a k debatě dodal, že Šichtařová ukázala, jak hluboko Česko kleslo, zatímco Štěpán Křeček „jen zíral“. „Je načase se probudit a postavit se tomuto šílenství!“ apeluje poslanec ANO.

„Alibisticky to Fiala hází na budoucí vlády, které z toho již nebudou mít úniku. Při podrazu na důchodce se vymlouvali na budoucnost našich dětí a vnuků, tady těm samým ale připravují doslova peklo. Tohle je naše země a my máme právo vědět pravdu!“ zdůraznil Mašek.

Pochybnosti o přístupu Štěpána Křečka v debatě o Green Dealu vyjádřil i ekonom David Bartas. „Hned první odpověď Štěpána úplně mimo. Místo dopadů Green Dealu mluví o jádru,“ napsal na Facebooku. „Bohužel za celý rozhovor nezazní od Štěpána jediné číslo, jediný racionální argument k věci. Opakuje obecné řeči, které vládě poradil někdo z PR,“ konstatoval.

Naopak Bartas ocenil Markétu Šichtařovou za to, že se snažila argumentovat konkrétně a vysvětlovat dopady kroků EU na životní úroveň a spotřebu. Podle něj se Šichtařová snažila upozornit na potenciální problémy a rizika, která Green Deal přináší, i když možná někdy zbytečně tlačila na pilu.

Bartas kritizoval Křečka za to, že se v závěru debaty namísto rozumu odvolával na emoce a odmítal tak realitu zvyšování cen pohonných hmot. Křeček označuje možnost zdražení benzínu o 10 Kč za nesmysl, ale Bartas upozornil, že tento scénář je závislý na dlouhodobém vývoji trhu a regulacích EU, které mohou ceny výrazně ovlivnit. „Tu cenu nám určí evropský trh s povolenkami řízený Evropskou komisí. A ta cena se samozřejmě bude vyvíjet a očekává se růst v čase,“ dodal Bartas.

„Evropská komise tím směrem výrazného zdražení jít chce a dnes potvrdili do funkce von der Leyenovou. Ta v kandidátském projevu jasně řekla, že bude vymáhat splnění cílů Green Dealu,“ informoval o rozhodnutí Evropského parlamentu. Vědecké instituce již dle jeho slov předpovídají, že ceny pohonných hmot by mohly vzrůst o 10-15 Kč na litr kvůli internalizaci externalit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuselubkral , 20.07.2024 11:54:22
Tato vláda na nás provádí ekonomickou genocidu. Nejhorší je, že řízenou Bruselem a USA... Nedávno někdo říkal, že je lepší slušná totalita než agresívní , arogantní a zločinná demokracie.... Tedy pro občany. Samozřejmě ne pro miliardáře co nás okrádají...

|  13 |  0

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…