Třetina sociálních pracovníků není očkovaná. Až to budou mít povinné, tak se nechají, věří jejich prezident

06.12.2021 17:31 | Zprávy

V současné době je mezi sociálními pracovníky neočkovaná asi třetina zaměstnanců. V případě, že budou mít očkování povinné, si na něj dojdou, je optimistický prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiří Horecký. Očekává jen zhruba jedno procento těch, kteří sektor opustí. Píše to server Novinky.cz.

Třetina sociálních pracovníků není očkovaná. Až to budou mít povinné, tak se nechají, věří jejich prezident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vakcína proti koronaviru, ilustrační foto

Povinné očkování by mohlo být v platnosti od března. Podpořila jej i Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR, kdy podle jejího prezidenta Jiřího Horeckého se pro vyjádřilo osmdesát procent poskytovatelů sociálních služeb.

V současné době jsou podle jeho slov očkovány zhruba dvě třetiny zaměstnanců, to znamená, že neočkovaných je zhruba 35 tisíc osob. I tak se Horecký neobává, že by obor zasáhla masivní vlna odchodů. „Počet lidí, kteří by kvůli povinnému očkování opustili sociální sektor, se bude pohybovat okolo jednoho procenta,“ domnívá se Horecký.

Podle něj se většina dosud nenaočkovaných naočkuje, výjimku budou mít samozřejmě ti, kteří budou kontraindikováni. Pokud opravdu někdo odmítne, bude na hledání náhradníků tříměsíční lhůta.

Kdo je například pro povinné očkování, je ředitel Domovů sociálních služeb Litvínov Vladimír Vopelka. Mimo jiné i proto, že covid-19 je u zaměstnanců sociálních služeb uznáván jako nemoc z povolání. A on jako zaměstnavatel musí své zaměstnance proti nemoci z povolání chránit. 

„Máme v sobě stejně devět povinných vakcín. Nevím, proč se teď tolik řeší zrovna očkování proti covidu,“ dodal Vopelka. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Masakr v Británii. Levičák Starmer je blízko k rekordnímu triumfu

0:01 Masakr v Británii. Levičák Starmer je blízko k rekordnímu triumfu

Britové si zvolili novou sněmovnu. K moci se podle předběžných odhadů po 14 letech podle očekávání v…