Tripartita bude řešit novelu zákoníku práce i peníze z EU

06.06.2016 6:06 | Zprávy

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se budou dnes znovu snažit najít shodu na podobě chystané novely zákoníku práce. V polovině května se nedohodli a jednání přerušili. Tripartita se zaměří i na čerpání peněz z EU, na program na podporu cestovního ruchu či plán na podporu malých a středních podniků.

Tripartita bude řešit novelu zákoníku práce i peníze z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci odborů. První zleva šéf lékařských odborů Martin Engel

Návrh změn zákoníku práce, který nově upravuje třeba práci z domova, vyvolal rozporuplné reakce. Ministerstvo práce k novele dostalo na 600 výhrad. Odbory prosazují uzákonění pětitýdenní dovolené, zrušení karenční doby, tedy neproplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání, zvýšení odstupného či vyšší odměny za pracovní pohotovost o nedělích a svátcích.

Podle zaměstnavatelů by novela poškodila podniky

Vedení Svazu průmyslu a dopravy ČR záměry odborářů označilo za "maximalistické nápady". Podle zaměstnavatelů novela k větší flexibilitě ve vztazích firem a pracovníků nevede, podniky by poškodila a ohrozila by jejich konkurenceschopnost.

Tripartita bude jednat také o dočerpání peněz z EU z období 2007 až 2013 a o získávání prostředků z nynějších programů. Z nich se zatím podařilo vyhlásit 252 výzev s částkou 313,6 miliardy korun, což je asi 48 procent sumy do roku 2020.

Rada hospodářské a sociální dohody by se mohla zabývat i situací v dopravě, o níž by chtěli jednat odboráři. Dopravní odbory jsou ve stávkové pohotovosti, kvůli nízkým mzdám řidičů chystají stávku.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co se tu neříká. „Když padnou USA, bude líp.“ Dánský politolog chce konec impéria

21:12 Co se tu neříká. „Když padnou USA, bude líp.“ Dánský politolog chce konec impéria

Důležitým tématem před americkými prezidentskými volbami je bezpečnost ve světě a řešení zahraničníc…