Ukrajina: Ústup z Ruska a obavy ze Severokorejců. Čeká se, co Čína

26.10.2024 16:54 | Monitoring

Ruská armáda decimuje Ukrajinu už 976 dní. A nejen Ukrajinu. Ve snaze vytlačit Ukrajince z vlastního území, konkrétně z Kurské oblasti, ničí všechno, co jim přijde pod ruku i na domácí půdě. Ukrajinským silám můžou zavařit zejména Severokorejci. A pak je otázka, co bude dál dělat především Čína.

Ukrajina: Ústup z Ruska a obavy ze Severokorejců. Čeká se, co Čína
Foto: Repro X
Popisek: Ruská protiofenziva u Kursku

Rusové na Ukrajině dál rozsévají smrt a zkázu. Vedle toho v posledních hodinách a dnech tvrdě tlačí na ukrajinské jednotky v Kurské oblasti, odkud je postupně vytlačují.

„Zatímco prezident Volodymyr Zelenskyj cestuje po Evropě a Spojených státech, kde propaguje svůj ‚vítězný plán‘, jak ukončit válku s Ruskem, ukrajinské síly utrpěly na bojišti další ztráty – podle analytiků se vzdaly až poloviny území, které si Kyjev nárokoval během své letní přeshraniční ofenzivy do ruské Kurské oblasti,“ napsal server amerického listu Washington Post.

Podle amerického listu The New York Times míří právě do kurské oblasti elitní severokorejští vojáci. „Tisíce vojáků z elitní jednotky Korejské lidové armády začaly ve středu přijíždět a mají se pokusit pomoci vyhnat ukrajinské síly z ruského území,“ Napsal NYT.

Anketa

Zvrátí Ukrajinci průběh války pomocí nově dodaných západních zbraní?

hlasovalo: 21173 lidí
Severokorejské jednotky zatím do bojů nezasáhly a zatím není jasné, jakou roli budou hrát, ale podle NYT je celkem jasné, že čím víc Severokorejců bude možné nasadit v Kurské oblasti, tím víc ruských vojáků bude moci „dál vraždit na Ukrajině“. List tady vycházel z informací členů prezidentské administrativy, kteří si však přáli zůstat v anonymitě, aby mohli mluvit otevřeněji.

Kyjevský režim tvrdí, že k boji je připraveno na 12 tisíc Severokorejců. Tento týden američtí představitelé potvrdili informaci, že kontingent severokorejských vojáků byl lodí přepraven do Vladivostoku, velkého ruského města na pobřeží Tichého oceánu, což ministr obrany Lloyd J. Austin označil za „velmi, velmi vážnou“ eskalaci.

Americká zpravodajská stanice CNN si položila otázku, zda momentálně fungující spolupráce Ruska, Číny, Íránu a Severní Koreje, kterou sice všichni čtyři aktéři popírají, vydrží i po skončení války na Ukrajině. CNN v této souvislosti připomněla, že Čína, Rusko a Írán také od roku 2019 pořádaly čtyři společná námořní cvičení a Čína je zdaleka největším odběratelem íránské energie.

Analytik Tong Zhao, vedoucí pracovník Carnegie Endowment for International Peace však upozornil, že Čína chce v mezinárodní politice hrát s větším počtem karet a pokud by byla vnímána jako až příliš blízký spojenec Severní Koreje, Íránu a Ruska, což jsou země v části světa dosti neoblíbené, některé možnosti čínských komunistů by se tím uzavřely. Čína se „zoufale snaží objasnit, že nejde o trilaterální spojenectví s Ruskem a Severní Koreou“, a také že „má více možností než tyto země, a že preferuje spolupráci s větším počtem zemí“, aby mohla konkurovat Západu, poznamenal analytik.

Hrozí prý navíc možnost, že se Čína pustí do akce proti Tchaj-wanu a že vyzve své tři zmíněné partnery, aby jí podali pomocnou ruku.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Vážený pane poslanče,

... že dnešní vláda prosazuje zákony v PS na sílu je jasné, na opozici neberou žádné ohledy. Můžete mi vysvětlit, proč u některých důležitých hlasování chybí ve sněmovně někdy i dvacet vašich poslanců? Vím, že existuje ve Sněmovně systém párování, ale nechápu proč v tomto vycházíte vládě vstříc. Vš...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 29 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jediný kdo ničí pověst PL a všeho,co mu přijde pod ruku je svými seznam zprávami Milouš Polák... , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseF.L.Hek , 26.10.2024 17:25:35
Prosím redakci PL -pište jména autora hned u nadpisu ať to nemusíme dál číst...

|  10 |  0

Další články z rubriky

Harrisovou vybučeli, úsměv nestačil. Problémy v klíčovém státě

18:10 Harrisovou vybučeli, úsměv nestačil. Problémy v klíčovém státě

Demokratická prezidentská kandidátka Kamala Harrisová v pátek večer chtěla promluvit na zaplněném ho…