Ukrajinci na koni, americké „nádobíčko“ dorazilo

18.10.2023 13:05 | Zprávy

Ukrajinci poprvé nasadili do boje americký systém raket dlouhého doletu ATACMS a poradce ukrajinského prezidenta Podoljak oznámil ruským vojákům, že teď už se nikde na území Ukrajiny nemohou cítit bezpeční. Na Ukrajinu už dorazily i americké tanky Abrams. Ukrajinské síly pokračují v útocích u Bachmutu i u Robotyne, ale CNN se rozepsala také o operaci spojené s Krymem.

Ukrajinci na koni, americké „nádobíčko“ dorazilo
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že armáda poprvé nasadila do bojů rakety dlouhého doletu systému ATACMS. Britská veřejnoprávní BBC napsala, že s pomocí tohoto systému bylo zničeno 9 ruských vrtulníků. Ukrajinská strana nepotvrdila, že by systém ATACMS použila právě na zničení vrtulníků. Ukrajina uvedla, že mezi zasaženými cíli v Berdjansku a Luhansku byl systém protivzdušné obrany a další vybavení.

Z Washingtonu v souvislosti se systémem raket dlouhého dosahu zaznělo, že Bidenova administrativa předala tento zbrojní systém na Ukrajinu v tichosti, aby Rusové neodsouvali svou techniku předem z jeho dosahu.

Kvůli obavám z napětí s Ruskem mají podle agentury AP rakety poskytnuté Ukrajině nižší dolet, než je maximální, kterého je systém schopen. Varianta dodaná do Kyjeva nese kazetovou munici, která ze vzduchu uvolňuje stovky malých bomb namísto jediné hlavice, uvedla AP. Zprávu agentury AP převzala i BBC.

Podle agentury Reuters ze strany Kyjeva zazněl slib, že rakety dlouhého dosahu nebudou použity proti cílům v Rusku. Západ na druhé straně říká, že dodané zbraně může Ukrajina využít k osvobozování vlastního území. Ukrajinský poradce prezidenta Zelenského Mychajlo Podoljak konstatoval, že začala nová kapitola války. „V mezinárodně uznávaných hranicích Ukrajiny již nejsou žádná bezpečná místa pro ruské jednotky,“ napsal na sociální síti X.

Ukrajinci se netají tím, že hodlají dojít na jih k Azovskému moři. Rusové dál vyvíjejí tlak u Kupjansku. Ale Ukrajinci tvrdí, že je úspěšně brzdí a blokují jejich snahy o postup k městu.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) uvedl, že vedle systému ATACMS je už na Ukrajině i 31 tanků Abrams, které USA přislíbily Izraeli. Podle analytiků však bude ještě chvíli trvat, než se americké tanky objeví v přední linii.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Myslím si, že ani , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 18.10.2023 13:35:42
tyto "zázračné" zbraně nebudou Ukrajincům příliš platné. Je jich málo a Rusové na ně časem najdou odpověď. Navíc se Ukrajinská armáda spíše potýká s nedostatkem lidských zdrojů, když statisíce mužů bylo z boje již vyřazeno. A vojáky jim Američané jisto jistě posílat nebudou.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…