Úroková raketa vysvětlena. Budeme se muset uskromnit, říká přední ekonomka. Problém pro novou vládu

05.11.2021 15:28 | Zprávy

Levné peníze upadají do minulosti, říká hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Reaguje tak na skutečnost, že bankovní rada České národní banky skokově zvýšila základní úrokovou sazbu, a to o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta. Centrální bankéři navíc upozorňují, že to není konečná. „Razantně zvýšené sazby způsobí, že některé domácnosti se mohou dostat do finančních obtíží,“ dodává Horská v rozhovoru pro DVTV.

Úroková raketa vysvětlena. Budeme se muset uskromnit, říká přední ekonomka. Problém pro novou vládu
Foto: Repro: Youtube
Popisek: hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská

ČNB rozhodla o nejvyšším zvýšení sazeb od roku 1997 kvůli prudce rostoucí inflaci. „Bylo to velké překvapení,“ říká Horská. „Překvapili a nejenom mě, ale nás všechny na trhu, a nejenom na tom  českém, ale i mezinárodním. Protože 1,25 procentního bodu je opravdu růst, který nikdo nečekal,“ řekla k rozhodnutí centrálních bankéřů.

Pokud chce centrální banka opravdu něco ovlivnit, nediví se Horská, že trh překvapuje takovými razantními kroky. „Pouze ta překvapení, která mají schopnost překvapit, jsou ta opatření, která mají největší účinnost. ČNB vyslala jasný signál: Končí éra levných peněz. A myslím si, že to není úplně špatně,“ pokračuje ekonomka.

Původní zdroj ZDE

Česká národní banka tak vyslala jasný signál i českým domácnostem. „Je konec levných peněz a je potřeba počítat s tím, že úvěry včetně úvěrů hypotečních budou dražší. A že možná spotřeba, kterou přes úvěr často realizují, nebude úplně nejlevnější,“ doplnila.

Když se porovnáváme s Evropou či se Spoejnými státy, je podle Horské dobře, že české peníze nebudou levné, tedy s velmi nízkými úrokovými sazbami. „Protože právě nízké úrokové sazby tvoří některé neduhy v naší české ekonomice,“ podotýká.

Mezi zmíněné neduhy řadí například růst cen nemovitostí, které s nízkými úrokovými sazbami spolu s vysokou poptávkou a velmi omezenou nabídkou také souvisí. Do budoucna by zvýšení sazeb mohlo podle Horské růst cen nemovitosti alespoň zpomalit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vesmírná mise za 1,5 miliardy? Poslat Fialu s vládou na Mars, radí Babiš

22:13 Vesmírná mise za 1,5 miliardy? Poslat Fialu s vládou na Mars, radí Babiš

Expremiér Andrej Babiš (ANO) – po vládním plánu na vyslání vesmírné mise s cenou 1,5 miliardy pro je…