Uřvaní hulváti, politické mrtvoly. A tihle lidé kdysi vřískali, že přinášejí demokracii. Jan Ruml u Krause doporučoval zbavit Zemana funkce, sám prý možná spáchal trestný čin

30.10.2016 19:52 | Zprávy

ANKETA Prezidenta ve volbách vybrali všichni občané, a ne pár uřvaných hulvátů. Zkrachovalé politické mrtvoly by se rády opět dostaly k moci. Trapnější politická agitka už tady dlouho nebyla. To jsou jen některé z reakcí českých politiků na speciální díl pořadu Show Jana Krause a slova, která tam pronesl expolitik Jan Ruml. Ten vyzval parlament, aby zbavil prezidenta Zemana funkce.

Uřvaní hulváti, politické mrtvoly. A tihle lidé kdysi vřískali, že přinášejí demokracii. Jan Ruml u Krause doporučoval zbavit Zemana funkce, sám prý možná spáchal trestný čin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Ruml

Kauza kolem neudělení vyznamenání Jiřímu Bradymu rozpoutala bouři také v souvislosti s pozdním odvysíláním speciálního vydání pořadu Show Jana Krause. Tam v úvodu vystoupili známí umělci a bývalí politici, kteří se ostře, mnohdy i vulgárně, vymezili proti prezidentu Miloši Zemanovi.

Jan Ruml v Krausově pořadu dokonce vyzval český parlament, aby se usnesl na tom, že Zeman není schopen vykonávat funkci, musel se následně hájit u Ústavního soudu a „byl od něho na chvíli pokoj“. ParlamentníListy.cz se zeptaly některých politiků, co si o takovém nápadu myslí a jak hodnotí vystoupení umělců a expolitiků ve zmíněném pořadu.

„Horší a trapnější politickou agitku jsem dlouho neviděl. Je dobře, že byl pořad odvysílán v nezkrácené podobě. Aspoň diváci viděli, komu má pomoci tato akce k návratu do politiky: Ruml, Kocáb, Žantovský atd. Děkuji, nemám zájem,“ sdělil redakci vlivný poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

S Rumlovým tvrzením, že Miloš Zeman není schopen vykonávat svoji funkci, nesouhlasí ani opoziční senátor Jaroslav Kubera, podle něhož je to právě naopak. „Prezident Zeman vykonává funkci až moc a mohl by trochu ubrat. Zajímavé je, že nejvíc křičí ti, kdo podporovali přímou volbu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor ODS.

„Je absurdní, co se odehrává. Politické zombie devadesátých let jako Ruml nebo Kocáb, obklopeni podivnými umělci, chtějí ‚zlikvidovat‘ lidmi zvoleného prezidenta Miloše Zemana. Toho Zemana, který výsledek politiky těchto politických zombie nazval kdysi ‚spálenou zemí‘. Jejich dnešní pokračování anticharty je retrem bolševismu, který není v tomto podání bolševismem komunistickým, je však bolševismem samozvaných elit, které jsou odtrženy od reality života obklopujícího jejich zlatou klícku,“ sděluje Jaroslav Foldyna, poslanec ČSSD.

Oni prý na rozdíl od mlčící většiny mají přístup do médií a vydávají svou klaku jako hlas většiny. „Je to hanebné a věřím, že společnost žijící v realném životě všedních starostí se za svého prezidenta, který nazývá věci pravými jmény, postaví. Prezident není jen satelitním přikyvovačem a je trnem v oku pro své názory reprezentující postoj těch, kdo se do médií a pořadů pánů Krausů nedostanou,“ dodává Foldyna.

Předseda KSČM Vojtěch Filip míní, že Jan Ruml svým prohlášením vyzval poslance, aby porušili svoji přísahu. „Dal zákonodárcům návod, aby porušovali ústavu a zákony našeho státu. Taková výzva, pokud ji nemám hodnotit jako trestný čin, je hanebná,“ řekl Filip.

„Ať se to komukoli líbí nebo ne, prezident je zvolený občany a podobné výzvy by si měl pan Ruml nechat pro sebe. V současné době musíme zemi spojovat, ne ji rozdělovat jako pan Ruml. A celý díl pořadu Jana Krause byl pouhým zviditelněním pana Gazdíka a dalších. Jednostranná fraška,“ vzkázal ParlamentnímListům.cz šéf poslanců hnutí Úsvit - Národní koalice Marek Černoch.

Místopředseda KSČM Josef Skála zdůraznil, že o prezidentu republiky rozhodují občané, a nikoli některé elity. „O tom, kdo má či nemá být prezidentem, už naštěstí rozhodujeme my všichni, a ne pár uřvaných hulvátů. Když se drali ke korytům, vřískali, že s nimi přichází demokracie. Teď by lid, suveréna podle ústavy, rádi zbavili už nejenom vlády nad existenčními zdroji, ale i práva mít slovo aspoň v něčem. Poslední stryptýz ‚pravdolásky‘, která už na dědičnou monarchii nemá garantovaně, rozlepí, jak doufám, i ty hodně zaschlé ospalky. Tím, kdo by měl svůj post opustit neprodleně, je ministr Herman,“ vyzval Skála.

Podle senátora a předsedy Strany práv občanů Jana Veleby je Jan Ruml politická mrtvola. „Doporučil bych mu pouze, aby si vzpomněl na svoje někdejší heslo ‚normální je nelhat‘ a podle toho se choval. Pokud se týká Show Jana Krause, tak takto pokleslé a špatně zinscenované divadlo netřeba komentovat. Třeba jenom kdyby se někdo podíval do minulosti takové Jiřiny Šiklové a jejího zápalu pro budování socialismu, byl by velmi překvapen. Takovíto lidé pro mě nejsou osobnosti,“ řekl redakci senátor Veleba.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT kličkovala, ale marně. Jsou zde čísla. Kdo byl u Moravce nejčastěji a kdo vůbec

22:42 ČT kličkovala, ale marně. Jsou zde čísla. Kdo byl u Moravce nejčastěji a kdo vůbec

Zdá se vám, že se v Otázkách Václava Moravce (OVM) objevují v posledních letech pořád ty samé tváře?…