Ústřední veterinář uklidňoval z rozhlasu spotřebitele. I přes děsivé historky se prý nemusíme bát objednat hovězí

04.03.2019 20:52 | Zprávy

Jak dlouho budou pokračovat kontroly polského hovězího? Má pravdu Evropská komise, která je označuje za nepřiměřené? Na to ve Dvaceti minutách Radiožurnálu odpovídal ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Vyjádřil se k tomu, jak je možné, že v Praze fungovala nelegální bourárna masa, a jak na ni přišli.

Ústřední veterinář uklidňoval z rozhlasu spotřebitele. I přes děsivé historky se prý nemusíme bát objednat hovězí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prodej masa

Minulý týden našli veterináři nelegální bourárnu masa v Praze na Bohdalci, kde zajistili více než tunu hovězího masa nejasného původu. Zatím podle Semeráda nevědí, kam mělo maso směřovat. „Jsme zatím na začátku. Provozovatel říkal, že je tam bourárna první týden, a žádné dokumenty k hovězímu masu nebyly. Nesdělil nám zatím, kam mělo maso putovat,“ uvedl Semerád s tím, že zahajují správní řízení v této věci.

Prozradil, jak na bourárnu vlastně přišli. „Byl to anonymní podnět na bourárnu, protože se vyskytovala v průmyslovém areálu, nemohu sdělit ale od koho,“ řekl a dodal, že maso pro ně bylo závadné už jen tím, že k němu nebyly žádné dokumenty. Žádné odběry vzorků masa prý nedělali. „Z hlediska zdravotního jsme maso nevyšetřovali, protože bylo na místě ihned zlikvidováno. Kdyby byla informace, že se dodává tam a tam, tak jej vyšetříme,“ doplnil.

Tento případ se liší podle Semeráda od toho polského, jelikož tam šlo o schválená jatka pro export, ale co se týče bourárny v Praze, to bylo nelegální do začátku. „Bylo to nelegální, nebyla proto v našem seznamu a nikdy jsme tam nemohli být na žádné kontrole. Naší snahou bude zjistit, zda to maso nebylo z nějaké nelegální či domácí porážky,“ dodal Semerád.

„Je to vážný případ a částečně ukazuje na to, že v České republice funguje černý trh s masem. Je to ale jistě ojedinělý a větší případ, který jsme zjistili. Spíše narážíme na nelegální sklady, kde bylo zboží označeno, ale v nevhodných podmínkách,“ uvedl s tím, že pro veřejnost raději tuto nelegální bourárnu zveřejnili.

I přes toto odhalení nelegální bourárny se podle Semeráda lidé nemusejí bát objednat si v české restauraci hovězí maso. „Toho bych se nebál. Většina provozovatelů a obchodníků je opravdu solidní,“ věří a dodává, že mají své provozovny od Státní veterinární správy schválené a sami si kontrolují odběratele. „A pokud mají pochybnost, není nic špatného se zeptat, jaký je zdroj masa,“ říká veterinář, podle jehož informací v České republice neměl zatím nikdo z konzumace masa zdravotní problémy.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jaroslav Chalupský byl položen dotaz

Stát

Pane senátore, vy tvrdíte, že se stát chová k soukromému sektoru jako otrokář. Souhlasíte se mnou i v tom, že tato vláda nechává na holičkách úplně všechny? Od zaměstnanců až po živnostníky? Vždyť co pro ně udělala dobrého. Nic. Lidé jen chudnou a pracovní život jim tato vláda jen komplikuje - např....

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přišel Fiala, vyletěly potraty. Propad porodnosti po vakcíně. Sněmovna se otřásala

20:37 Přišel Fiala, vyletěly potraty. Propad porodnosti po vakcíně. Sněmovna se otřásala

Premiér Fiala se na podzim smál, když poslanec Vladimír Zlínský vznesl interpelaci, zda vláda nějak …