Minulý týden našli veterináři nelegální bourárnu masa v Praze na Bohdalci, kde zajistili více než tunu hovězího masa nejasného původu. Zatím podle Semeráda nevědí, kam mělo maso směřovat. „Jsme zatím na začátku. Provozovatel říkal, že je tam bourárna první týden, a žádné dokumenty k hovězímu masu nebyly. Nesdělil nám zatím, kam mělo maso putovat,“ uvedl Semerád s tím, že zahajují správní řízení v této věci.
Prozradil, jak na bourárnu vlastně přišli. „Byl to anonymní podnět na bourárnu, protože se vyskytovala v průmyslovém areálu, nemohu sdělit ale od koho,“ řekl a dodal, že maso pro ně bylo závadné už jen tím, že k němu nebyly žádné dokumenty. Žádné odběry vzorků masa prý nedělali. „Z hlediska zdravotního jsme maso nevyšetřovali, protože bylo na místě ihned zlikvidováno. Kdyby byla informace, že se dodává tam a tam, tak jej vyšetříme,“ doplnil.
Tento případ se liší podle Semeráda od toho polského, jelikož tam šlo o schválená jatka pro export, ale co se týče bourárny v Praze, to bylo nelegální do začátku. „Bylo to nelegální, nebyla proto v našem seznamu a nikdy jsme tam nemohli být na žádné kontrole. Naší snahou bude zjistit, zda to maso nebylo z nějaké nelegální či domácí porážky,“ dodal Semerád.
„Je to vážný případ a částečně ukazuje na to, že v České republice funguje černý trh s masem. Je to ale jistě ojedinělý a větší případ, který jsme zjistili. Spíše narážíme na nelegální sklady, kde bylo zboží označeno, ale v nevhodných podmínkách,“ uvedl s tím, že pro veřejnost raději tuto nelegální bourárnu zveřejnili.
I přes toto odhalení nelegální bourárny se podle Semeráda lidé nemusejí bát objednat si v české restauraci hovězí maso. „Toho bych se nebál. Většina provozovatelů a obchodníků je opravdu solidní,“ věří a dodává, že mají své provozovny od Státní veterinární správy schválené a sami si kontrolují odběratele. „A pokud mají pochybnost, není nic špatného se zeptat, jaký je zdroj masa,“ říká veterinář, podle jehož informací v České republice neměl zatím nikdo z konzumace masa zdravotní problémy.
Semerád trvá na tom, že kontroly masa jsou adekvátní tomu, co zjistili. „Jsou nezbytné, nejsme jinak schopni zajistit to, co chceme my i veřejnost, aby exportované maso z Polska bylo zdravotně nezávadné,“ řekl s tím, že potřebují mít jistotu, že skutečně byla už přijata v Polsku taková opatření, aby maso, které jde do Česka, pocházelo z jatek a bouráren, jež jsou pod kontrolou. „Zatím ale takové informace nemáme, takže mimořádná veterinární opatření jsou adekvátní, byť šlo o jednu zásilku,“ zdůraznil.
Evropská komise minulý týden vyzvala Českou republiku, aby s kontrolami přestala, nebylo jí však vyhověno. „Protože jsme nevyhověli, tak proběhne jednání v Bruselu, kde zase zmíníme naše důvody, které vedou k tomu, proč s nimi nechceme skončit,“ řekl jasně Semerád, podle kterého není žádnou výjimkou, že členská země nevyhoví výzvě Evropské komise.
„Výzva Evropské komise je o tom, že na jedné straně tlačí na Polsko, aby přijalo adekvátní opatření podle EU, kdy část té zodpovědnosti, která není přímo daná legislativou, je přenesena na obchodní subjekt. To je hlavní problém, protože ona říká: Ve sto procentech si klidně kontrolujte, ale musíte to dělat vy jako úřední veterinární lékaři na náklady státu, pak s tím nemáme problém,“ přiblížil a dodal, že zde ale nelze zabezpečit sto procent. Doplnil, že proplácet to není možné, protože to neumožňuje národní legislativa.
Moderátora Tomáše Pancíře zajímalo, zda je to fér vůči těm, kteří dovážejí polské hovězí. „Je to o tom, že oni sami si měli nastavit podmínky,“ odvětil Semerád a doplnil, že není přesně stanovené, dokdy mimořádná veterinární opatření budou, je to prý na omezenou dobu. „V momentě, kdy získáme záruky z polské strany, že přijala systémová opatření, tak je rádi zrušíme,“ uzavřel Semerád doufajíc, že to bude co nejdříve.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: nab