V ČT se probírala Ukrajina. Žádné volby tam nebyly úplně demokratické, vysvětloval expert

28.01.2014 21:04 | Zprávy

Situace na Ukrajině je složitá. Stále je ve hře užití síly proti demonstrantům. Těm navíc chybí jednoznačný lídr. Svou roli v celé kauze hraje i ukrajinská a ruská nástupkyně KGB. Na nic z toho bychom neměli zapomínat při pohledu na dnešní Ukrajinu, upozorňuje bývalý velvyslanec na Ukrajině Pavel Máša. Dnes prý nelze vyloučit ani to, že se Ukrajina rozdělí, což by nahrávalo ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

V ČT se probírala Ukrajina. Žádné volby tam nebyly úplně demokratické, vysvětloval expert
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Bývalý český velvyslanec na Ukrajině, publicista Pavel Máša usedl v křesle hosta úterního Hyde parku České televize. Jaká je vlastně situace na Ukrajině v okamžiku, kdy odstoupil premiér Mykola Azarov?

„Od vzniku samostatné Ukrajiny nebyly žádné volby čistě demokratické, vždy tam došlo k jistým manipulacím, ale i podle pozorovatelů ze Západu tyto manipulace nepřekračují únosnou mez, takže lze říci, že dnešní prezident Viktor Janukovyč byl zvolen většinou obyvatel,“ poznamenal v úvodu pořadu Máša. Voliče si prý získal slibem, že v zemi bude klid.

Klid dnes sice není, ale opozici prý chybí jasný lídr. Jestliže při posledních nepokojích před čtyřmi roky demonstranty vedli Juščenko a Tymošenková, dnes protestující vedou lídři jednotlivých opozičních skupinek. Často zmiňovaný boxer Vladimir Kličko prý neovládá nijak velkou skupinu demonstrujících.

Prezident Janukovyč se ale zřejmě bojí vzdát se moci, aby nebyli jeho spolupracovníci a dokonce i jeho syn stíháni při případné změně poměrů za možnou korupci. Pád premiéra a zrušení platnosti represivních zákonů zatím podle hosta mnoho neznamená. Prezident Janukovyč pořád počítá i se záložní variantou řešení protestů - silovým řešením.

Vliv nástupkyně KGB a ozbrojený odpor proti vládě

Za zmínku stojí, že bývalý prezident Juščenko prý ztratil mezi prozápadními Ukrajinci svůj vliv, trochu jinak je tomu u exprezidenta Leonida Kučmy, ten jistý vliv má, a to především mezi průmyslníky, kteří úplně nepodporují Janukovyčovu Stranu regionů. Tito průmyslníci dlouho stáli proti rozdělení Ukrajiny, ale dnes se situace velmi komplikuje. Existuje možnost, že bohaté východní oblasti se přikloní k Rusku a chudší západní Ukrajina se obrátí k EU. Pokud zůstane Ukrajina jednotná, zřejmě jí nezbude nic jiného, než se přiklonit k Rusku. Polsko však teď navrhuje výraznější ekonomickou pomoc pro Ukrajinu ze strany EU a USA. Polsko, ale i baltské státy mají velké obavy ze šířícího se ruského vlivu.

Máša dále dodal, že nesmíme zapomínat i na vliv Ukrajinské bezpečnostní služby (USB), která je podle bývalého velvyslance infiltrována ruskými agenty FSB. Tito lidé mají velký zájem na tom, aby nedošlo ke změně ve vedení státu.

Nelze ale vyloučit možnost, že dojde k pokusu o silovou změnu režimu. Zvláště na západě Ukrajiny existuje určitá tradice ozbrojeného boje s odkazem na tzv. banderovce, kteří se hlásí k odkazu ukrajinského nacionalisty Stěpana Bandery.  „Šlo by zřejmě o hrstku ozbrojenců, ale dobře vycvičených. K tomu však situace ještě úplně nedozrála,“ upozorňuje Máša. Tyto radikály opozice nemá pod kontrolou.

Co si myslíte o Tymošenkové?

Jedna z divaček se ptala na Mášův názor na proces s expremiérkou Tymošenkovou. Určité důvody k odsouzení Tymošenkové prý byly, ale problém je v tom, že proces s ní byl velmi politicky motivovaný. Ukrajince Tymošenková zklamala, ale vnímají ji zároveň jako Janukovyčovu oběť. Její propuštění zatím není na pořadu dne. Zřejmě se dopustila např. daňových podvodů, ale to prý skoro všichni oligarchové na Ukrajině, takže by měli skončit za mřížemi všichni.

Dalším problémem je, že od svého vzniku v roce 1991 vlastně Ukrajina nic nedokázala. Má podmínky pro turistiku, ale nedosáhla nějakých výraznějších úspěchů kupříkladu na poli vědy. O situaci na Ukrajině ostatně svědčí i to, že tamní obyvatelé odcházejí i do Česka - za prací. Velkou roli v zemi nehraje jen nezaměstnanost, ale také zločinnost, se kterou se nedaří bojovat, protože dochází ke zneužívání moci ze strany místních představitelů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vládní voliči nad výsledky voleb sprostě soptí

15:34 Vládní voliči nad výsledky voleb sprostě soptí

První výsledky krajských voleb předpovídají silnou dominanci hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše ve …