VÍME PRVNÍ: Podpisů má dost. Do souboje o Hrad ale Vitásková nejde

08.11.2022 11:36

V úterý v šestnáct hodin končí lhůta pro podání kandidatury do lednových prezidentských voleb. Podle informací z Ministerstva vnitra to zatím vypadá na rekordní počet kandidátů. Jedna očekávaná adeptka ale mezi nimi nebude. Alena Vitásková oznámila, že svou kandidaturu podávat nebude.

VÍME PRVNÍ: Podpisů má dost. Do souboje o Hrad ale Vitásková nejde
Foto: Archiv Aleny Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33149 lidí
Někdejší prezidentka Energetického regulačního úřadu, později po zkušenosti s českou justicí bojující proti nespravedlnostem soudního systému, byla na jaře jednou z prvních, kdo začal podpisy sbírat. A také jednou z prvních, kdo posbíral požadovaný počet 50 tisíc sympatizantů.

Před několika dny ale oznámila, že nechce být jednou z řady kandidátů, a proto nepovažuje kandidaturu za smysluplnou, pokud pro ni nebude schopna získat dvojnásobek požadovaného počtu, tedy sto tisíc podpisů.

V poslední den lhůty sečetla podpisové archy a zjistila, že tohoto počtu nedosáhla. Následně proto vydala tiskové prohlášení, ve kterém oznamuje, že se o prezidentský úřad ucházet nebude.

„Ke dni 7. 11. 2022 jsem obdržela 64 643 podpisů pod petičními archy. S tímto mandátem bych se zařadila do šedi ostatních kandidátů. Navíc znevýhodněna oproti těm, kteří mají podporu vlády, politických stran, odborů, oligarchických, zájmových a mediálních skupin,“ vysvětlila.

Sto tisíc podpisů pro ni prý bylo měřítkem, že sama kandidatura má smysl.

Alena Vitásková se omlouvá všem svým sympatizantům, zejména těm, pro které byla jediná a po ní už odmítali dát svůj podpis komukoliv jinému. Bylo jich prý z 65 tisíc podepsaných možná přes deset procent.

Celé prohlášení Aleny Vitáskové:

Sděluji, že jsem neobdržela 100 tisíc podpisů pod petičními archy, které jsem pro účast ve volbách požadovala.

Ke dni 7. 11. 2022 jsem obdržela 64 643 podpisů pod petičními archy. S tímto mandátem bych se zařadila do šedi ostatních kandidátů. Navíc znevýhodněna oproti těm, kteří mají podporu vlády, politických stran, odborů, oligarchických, zájmových a mediálních skupin.

Vysoká podpora občanů (100 tis. podpisů) byla pro mě měřítkem úspěšnosti v následujících volbách a rovněž podmínkou sponzorů pro financování mé kampaně.

Z výše uvedených důvodů nebudu podávat kandidátní listinu do prezidentských voleb 2023.

Děkuji všem, kteří se neobávali mě svým podpisem podpořit a od počátku jsem pro ně byla „jediná“. Bylo vás asi deset, patnáct procent ze všech. Děkuji všem, kteří mě v této části podpořili finančně.

Osobně se zaručuji, že petiční archy budou v těchto dnech skartovány, aby se nedostaly do nepovolaných rukou a nemohlo dojít k jejich zneužití.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Za atentát na Fica účtuje

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Za atentát na Fica účtuje

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…