Velká voda v Opavě. Ohroženo město, fotbal i basketbal

14.09.2024 20:23 | Monitoring

Město Opava se připravuje na povodeň, která může zasáhnout rozsáhlé části města. Moravskoslezský krizový štáb již vyhlásil stav nebezpečí a nařídil evakuaci z nižších pater budov v ohrožených oblastech. Primátor Tomáš Navrátil sám do města dovezl 9 000 pytlů na naplnění pískem. Svůj stadión jimi již zabezpečil FC Opava, o pomoc dobrovolníky zažádal i místní basketbalový klub.

Velká voda v Opavě. Ohroženo město, fotbal i basketbal
Foto: Repro: X
Popisek: rozvodněná Opava

Podle odhadů hrozí, že město zasáhne minimálně stoletá voda, což znamená, že mohou být zaplaveny značné části města. Nejohroženější oblasti zahrnují Držkovice, Vávrovice, Palhanec, část Kateřinek a lokality v bezprostřední blízkosti řek a vodních toků. Nejhorší stav by měl nastat v neděli brzy ráno.

V reakci na tuto hrozbu vyhlásil Moravskoslezský krizový štáb stav nebezpečí. Obyvatelům v záplavových oblastech byla nařízena evakuace z nižších pater budov, aby se minimalizovalo riziko ohrožení života.

Primátor města Opavy, Tomáš Navrátil, varoval občany, že situace se bude nadále zhoršovat. „Situace není dobrá a bude se zhoršovat. Nechceme šířit paniku, ale chceme, aby se občané mohli připravit. Prosíme, nenechávejte to na poslední chvíli,“ vyzval primátor občany a apeloval, ať občané z postižených lokalit využijí možnosti jít k rodině či známým na bezpečnější místa.

Město poskytuje zdarma pytle s pískem, které se rozdávají na různých místech. Více než 9000 pytlů k naplnění pískem do Opavy v pátek večer přivezl sám primátor Navrátil. Fotbalový klub FC Opava už svůj stadion za pomocí pytlů s pískem připravil „na nejhorší".

„Jsme připraveni chránit stadion před případnou vodou. Dávejte na sebe pozor, Opaváci,“ vzkazuje FC Opava skrze platformu X.

Krizové linky jsou k dispozici pro ty, kteří potřebují pomoc s evakuací. Telefonní povodňová linka pro občany Opavy pro ty bezprostředně ohrožené povodní je 553 756 621 a 553 756 251. Obyvatelům se doporučuje přesunout vozidla do vyšších poloh, a na městském webu jsou průběžně zveřejňovány nové informace o povodňové situaci.

Na sídlišti Opava-Kateřinky západ obyvatelé uposlechli a přeparkovali svá vozidla. Parkoviště jsou téměř vyprázdněná.

Řeka Opava se dále rozvodňuje. Dle svědectví místních obyvatel už jde „hlavně do šířky".

Basketbalový klub Opava kvůli rozvodněnému korytu řeky žádá dobrovolníky, aby co nejdříve přišli pomoci. „Koryto řeky se má kolem osmé hodiny vylít a naše hala je v zátopové oblasti. S sebou si vezměte čelovky, protože budeme muset halu co nejdříve odpojit od elektřiny,“ apeluje na občany BK Opava.

Na rozdíl od povodní v roce 1997 prošlo město řadou protipovodňových opatření. Byla opravena a vyčištěna koryta řek, což by mělo částečně pomoci zvládnout situaci. Důležitým faktorem je také severní obchvat města, který by měl zabránit tomu, aby město bylo rozděleno povodní. Město také apeluje na občany, aby nevstupovali do lesů, parků a dalších otevřených ploch, vzhledem k sílícímu větru, který může přinést další komplikace.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

8:03 „Válka proti Čechům, jdeme na porážku.“ Projev plukovníka Václava Vaška, odvrženého Armádou ČR

„V české kotlině už dlouho není potřebná reálná válka, aby nemalým počtem představitelů aktuálního v…