Veselo v europarlamentu: Poslankyně to tam chtěla čistit od ďábla

18.07.2024 20:32 | Zprávy

Ursula von der Leyen pokračuje v čele Evropské komise. Získala 401 hlasů europoslanců. O nemalý rozruch se v posledních dnech postarala v europarlamentu pravicově národovecká rumunská europoslankyně Diana Sosoacăová – že přivede kněze, aby vysvětil Evropský parlament a očistil ho od „ďáblů“. Ve čtvrtek přišla do jednacího sálu vybavena náhubkem a ikonami.

Veselo v europarlamentu: Poslankyně to tam chtěla čistit od ďábla
Foto: Repro Europarlament
Popisek: Europarlament

Diana Sosoacăová, excentrická vůdkyně rumunské krajně pravicové strany S.O.S. Romania, byla nedávno zvolena poslankyní Evropského parlamentu. Bývalá členka horní komory parlamentu ve své zemi se v Rumunsku proslavila svými protiimigračními a protiočkovacími postoji a také rušivým chováním v bukurešťském zákonodárném sboru.

Europoslankyně Sosoacăová ve středu hodlala do europarlamentu, který nazývá „domem Satana“, přivést kněze. „Stejně jako v rumunském parlamentu, i tady se scházejí ďáblové,“ řekla Sosoacăová tento týden novinářům. „Přivedu kněze, aby to tu očistil. Je to mé právo na náboženství, na vyjádření mé náboženské víry!“ volala v jednacím sálu Evropského parlamentu.

Sosoacăová, jež si na první jednací den do europarlamentu oblékla tradiční rumunský kroj, prohlásila, že do budovy přinesla myrhu, vonnou pryskyřici, a „ikonu svaté Paraskevy“, balkánské světice z 10. století, a že „okamžitě se postoj všech změnil“, informoval server Politico.

Europoslankyně vyvedena z jednacího sálu

Ve čtvrtek rumunská europoslankyně přišla do jednacího sálu s náhubkem a s ikonami. Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová ji nechala vyvést z jednacího sálu několika muži robustních postav.

Na sociálních sítích se šíří video, jak je rumunská europoslankyně vyhozena ze zasedání Evropského parlamentu, při potyčce a s křikem.

Ve svém středečním projevu v Evropském parlamentu Sosoacăová – jež byla kritizována kvůli svým údajným vazbám na Moskvu – obvinila Evropskou unii, že „poskytováním pomoci kyjevskému režimu ničí Rumunsko“, a vyzvala k zastavení dodávek zbraní na Ukrajinu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…