Vy, co nechcete bojovat, vy neutrální... Zelenskyj stavěl na pranýř

17.05.2022 7:50 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil ke svým spoluobčanům i ke světu. Mimo jiné i o situaci v Mariupolu. Jak vysvětlovat to, co podle něj musí pochopit každý rozumný člověk. Volal také po dalším balíčku sankcí proti Rusku a promluvil ke studentům amerických univerzit. Sdělil jim, jaké učinil rozhodnutí.

Vy, co nechcete bojovat, vy neutrální... Zelenskyj stavěl na pranýř
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

V závěru 82. dne ruské války na Ukrajině prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil k situaci v Mariupolu, odkud vyjelo více než deset autobusů. Pravděpodobně s posledními ukrajinskými obránci v ocelárně Azovstal.

„Díky akcím ukrajinské armády – ozbrojených sil Ukrajiny, rozvědky, vyjednávacího týmu, Mezinárodního výboru Červeného kříže a Organizace spojených národů – doufáme, že se nám podaří zachránit životy našich chlapů. Mezi nimi jsou těžce zranění, je jim poskytována lékařská pomoc. Chci zdůraznit: Ukrajina potřebuje živé ukrajinské hrdiny. To je náš přístup. Myslím, že tato slova pochopí každý rozumný člověk,“ sdělil ukrajinský prezident svým spoluobčanům.

„Operaci na záchranu obránců Mariupolu zahájili naši vojenští a zpravodajští důstojníci. Dál pracujeme na tom, abychom přivedli chlapce domů a tato práce potřebuje jemný přístup. A čas,“ pokračoval.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Malyarová oznámila, že z Azovstalu odjelo více než 50 zraněných vojáků a pak více než 200 dosud nezraněných obránců.  „Z Azovstalu bylo evakuováno 53 vážně zraněných do zdravotnického zařízení v Novoazovsku za účelem lékařské péče,“ uvedla. „Dalších 211 lidí bylo převezeno do Olenivky přes humanitární koridor.“

Ozbrojené síly Ukrajiny oznámily, že boje o Azovstal skončily. Obránci prý splnili svou povinnost a teď je třeba uchránit jejich životy.

 

Ukrajincům Zelenskyj sdělil, že obrana proti ruským agresorům něco stojí. Schodek rozpočtu prý měsíčně narůstá o 5 miliard dolarů. Ukrajinský prezident proto podle vlastních slov jedná s Mezinárodním měnovým fondem o poskytnutí další finanční pomoci Ukrajině.

Vedle finanční pomoci by podle Zelenského pomohlo rychlé udělení statusu kandidátské země na členství v EU.

„Pracujeme také na tom, aby se Evropská unie dohodla na šestém balíčku sankcí vůči Rusku. Ropné embargo musí být jeho součástí a je v zájmu nejen našeho státu, ale i celé Evropy. Jsem vděčný těm vůdcům kontinentu, kteří si to uvědomují a pomáhají prosazovat příslušné rozhodnutí.

Promluvil také ke studentům amerických univerzit. Přední představitele těchto institucí požádal, aby pomohli s obnovou struktury školství na Ukrajině. Se studenty prý debatoval o ochraně demokracie a o tom, jak bojovat s ruskou propagandou a dezinformacemi.

Studentům sdělil, že člověk každý den rozhoduje o tom, jak naloží se svým životem. Zda se pokusí své okolí změnit k lepšímu, nebo bude jen pasivně přihlížet tomu, co se děje.

„Je to volba, která určuje váš další život. Čím budete. Jaká bude vaše země. Každý z vás, studenti, i když si to neuvědomujete, dělá tuto volbu. Každý den,“ pravil Zelenskyj s tím, že podobnou volbu je třeba učinit, i když člověk vidí, že je někdo napadán a ponižován.

Ten, kdo je toho svědkem, má podle Zelenského několik možností. Může jen přihlížet, nebo si ponižování nahrát na video a dám ho na instagram. „To je teď populární,“ sdělil studentům. Anebo může přispěchat na pomoc tomu, komu se děje příkoří. „Je dobře, že existují lidé, kteří nezůstávají stát stranou. Ti, kteří vezmou situaci do svých rukou a pomohou,“ zdůraznil prezident.

„Když se jednoho dne sám rozhodneš, že musíš být pánem svého života, pak u té síly vždy zůstaneš a hledáš, co dělat. Po úplné invazi  Ruska jsem slyšel spoustu rad. Všichni došli k tomu, že musíme přijmout, že Ukrajina se stala obětí. Obětí ruské okupace. Že není téměř žádná šance na odpor. Že prý ruská armáda velmi rychle – během tři nebo pěti dní – zlomí veškerý náš odpor. A že je prý pro mě lepší z Ukrajiny prostě odejít, protože Rusko už nikdo nezastaví,“ popsal situaci studentům.

Ale on se rozhodl, že na Ukrajině zůstane a spolu s dalšími Ukrajinci se postará o to, že Ukrajina nebude žádnou ruskou obětí, nýbrž zůstane svobodnou zemí.

Rusko se podle Zelenského snaží vytvořit precedens, že jeden stát může napadnout druhý, že ho může zničit a že mu to projde. Ukrajina naproti tomu usiluje o to, aby každý takový agresor trpce litoval takového jednání a aby věděl, že pokud rozpoutá válku, nakonec tato válka se vší tvrdostí dopadne právě na samotného agresora.

„Tady si může každý vybrat svou roli. Jsou státy, které se snaží držet stranou. Údajně jsou neutrální. A nechtějí bojovat za naše společné hodnoty. Je to stejné jako v životě, kdy je potřeba pomoci, ale dav lidí místo toho jen postává kolem a dívá se, co se děje. Pak jsou státy, které k ochraně svobody přispívají co nejvíce. K zastavení agrese. Ke snaze zaručit platnost mezinárodního práva. Právě tuto roli si Spojené státy vybraly a já jsem velmi vděčný vašim lidem, vašim vůdcům za tuto volbu,“ pravil Zelenskyj.

„Koneckonců je to také odpověď na to, kým chcete v životě být. Ti, kteří nechtějí být jen obětí nebo lhostejným pozorovatelem. Ale ti, kteří mohou a hájí demokracii, protože tak chrání i sebe. Svou svobodu, svůj způsob života, své lidi. Jejich světonázor, ve kterém by neměl být prostor pro individuální násilí nebo brutální války,“ pokračoval ukrajinský prezident.

A tady už se Zelenskyj blížil k závěru svého proslovu ke studentům amerických univerzit.

„Každý z vás právě teď – v tomto věku a v pozici, ve které se nacházíte – si to vybírá sám. Jak reagujete na výzvy? Co uděláte, když uvidíte nespravedlnost? A opravdu chci, abyste si tuto cestu zvolili sami. Cestu jasného vědomí toho, kdo jste... Protože pokud je to vaše volba, bude to vždy volba vaší země. Stejně jako je to volba naší země. Děkuji mnohokrát! Sláva Ukrajině!“ zvolal nakonec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…