Vyjde Minářovi „převýchova“ voličů? Foldyna mluví o p*deli. Schwarzenberg tuší, co se může pokazit. A drsná slova odjinud

14.01.2020 19:49 | Zprávy

ANKETA Uspěje Milion chvilek pro demokracii s plánem rozmlouvat českému venkovu volbu Andreje Babiše, jak aktivisté plánují? ParlamentníListy.cz se zeptaly parlamentních politiků, co si o takovém záměru myslí. Padala i dost zajímavá slova.

Vyjde Minářovi „převýchova“ voličů? Foldyna mluví o p*deli. Schwarzenberg tuší, co se může pokazit. A drsná slova odjinud
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milion chvilek opět v akci. Tentokráte organizoval pochod z Václavského náměstí před budovu Strakovy akedemie, sídla vlády

Spolek Milion chvilek pro demokracii pod vedením studenta Mikuláše Mináře hodlá změnit taktiku. Místo velkých demonstrací začne objíždět české regiony a zjednodušeně řečeno vysvětlovat tamním občanům, proč by neměli v dalších volbách hlasovat pro Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. Touto taktikou prý chtějí docílit, aby ve sněmovních volbách v roce 2021 zvítězily „demokratické strany“.

„Do června 2021 projedeme křížem krážem celou republiku. Ještě mnohem více než o rezignaci Andreje Babiše nám však půjde o budoucnost po Babišovi. Proto se naším hlavním záměrem pro následující dva roky stává společně docílit toho, že demokratické strany zvítězí v parlamentních volbách,“ vysvětlil šéf spolku podrobnosti k akci nazvané „Štafeta pro demokracii“.

Mají šanci uspět? Přemluví dosavadní voličstvo Babišova hnutí ANO, aby napříště svou důvěru vložilo do rukou TOP 09, ODS, STAN a dalších opozičních stran, které chvilkaři souhrnně označují jako „demokratické strany“?

ParlamentníListy.cz se zeptaly politiků ze stran, které mají zastoupení v českém Parlamentu.

„Šance jsou vždy, ale nesmí to dělat podle mota ‚osvícení Pražané poučují zaostalý venkov‘,“ upozornil exministr zahraničí, čestný šéf TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg v odpovědi redakci serveru ParlamentníListy.cz.

První místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip naopak má za to, že zvolená taktika je formou nátlaku bez jakékoli zodpovědnosti. „To jen svědčí o tom, že jde jak teoreticky, tak prakticky o skupinu nátlaku, tedy prezentují politické požadavky, ale nechtějí nést odpovědnost. To je velmi škodlivé pro stát,“ uvedl Filip.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

18:45 Jiří Pehe zděšen výsledkem voleb v Rakousku. Má proč

První odhady výsledků dnešních rakouských parlamentních voleb naznačují, že by v sousední zemi mohla…