Palačinky s černým kaviárem, krabi, studený boršč s kozím sýrem, biftek z jesetera s fenyklem a jelení s artyčokem – to byl oběd, který kremelští kuchaři nabídli prezidentům Emmanuelu Macronovi a Vladimiru Putinovi, když se ve čtvrtek sešli u příležitosti rusko-francouzského ekonomického fóra v petrohradském Konstantinovském paláci. Sklepníci doplnili jídelníček kubánským vínem Chardonnay a Merlot z roku 2014 – mimochodem, v ruských obchodech stojí kolem tisíce korun.
… a byla z toho „tykačka“.
Je jistě pochopitelné, že oběd nebyl tím hlavním, proč se oba prezidenti setkali. Nebyla jím ani vyhlídka z terasy paláce, odkud všechny návštěvníky velice rychle vyhnal prudký vítr vanoucí od Finského zálivu, ačkoliv jinak svítilo sluníčko.
Prezidenti však využili čas do zahájení fóra, které začalo v pátek, k obsáhlému rozhovoru, jenž probíhal za zavřenými dveřmi. Poté na tiskové konferenci oba svorně vysvětlili, že kromě vzájemných vztahů obou zemí probrali aktuální otázky světové politiky – od Ukrajiny a Sýrie přes Írán a americké odstoupení od protijaderné dohody s touto zemí po politování, že americko-severokorejský summit se odkládá – v pevné víře, že se přece jen uskuteční.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Václav Fiala