Za 14 dní budou Azováci v Praze. Za 500 Kč si s nimi můžete popovídat

17.07.2024 12:15 | Zprávy

Vojáci brigády Azov, kontroverzní brigády, na kterou v minulosti i Američané uvalili sankce, vyjedou na evropské turné a budou mluvit s lidmi. O tom, co se děje na Ukrajině. Na konci července dorazí i do Prahy. Pokud si budete chtít s vojáky promluvit, bude to možné. Stačí dorazit do hlavního města 31. 7. A připravit si 500 korun, protože přesně tolik bude stát lístek.

Za 14 dní budou Azováci v Praze. Za 500 Kč si s nimi můžete popovídat
Foto: Repro X
Popisek: Brigáda/prapor Azov - Ukrajina

USA před zrušily zákaz poskytovat americké zbraně a výcvik kontroverzní ukrajinské vojenské jednotce, která sehrála klíčovou roli při obraně přístavního města Mariupolu a dalších míst na frontě. Jde o někdejší pluk Azov, který se postupem času proměnil v brigádu.

„Brigáda Azov patří mezi nejúčinnější a nejoblíbenější bojové jednotky na Ukrajině, ale byla pronásledována svým původem jako dobrovolnický prapor, který přitahoval bojovníky z krajně pravicových kruhů a kritiku za některé její taktiky. USA zakázaly pluku používat americké zbraně s odkazem na neonacistickou ideologii některých jeho zakladatelů. Současní členové brigády Azov, která byla jako 12. brigáda speciálních sil začleněna do ukrajinské Národní gardy, odmítají nařčení z extremismu a jakékoli vazby na krajně pravicová hnutí,“ představila brigádu Azov americká veřejnoprávní Public Broadcasting Service (PBS).

Rusové brigádu stále popisují jako neonacistickou.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že Moskva zaujala „extrémně negativní“ stanovisko k rozhodnutí Washingtonu. Popsal Azov jako „ultranacionalistickou ozbrojenou formaci“ a obvinil americké úřady, že jsou „připravené flirtovat s neonacisty“.

A právě tito vojáci vyrazí na turné po Evropě. Aby pro svou zemi bránící se ruské agresi získali další podporu.

„Zveme všechny naše členy na setkání s vojáky 3. útočné brigády v 9 evropských městech. Chtěli byste se stát členy, ale nevíte jak? Přijďte se zeptat naživo profesionálních vojáků. Jen pravda o službě v brigádě, historky z první linie a omšelé vojenské vozidlo. Oznamujeme kompletní harmonogram zájezdu – vyhledejte si své město a kupte si vstupenky na setkání,“ propagovala brigáda Azov své turné na sociální síti Instagram.

Navštíví Varšavu, Wroclaw, Berlín, Hamburg, Rotterdam, Brusel, Kolín nad Rýnem, litevský Vilnijus a také Prahu, kde budou v poslední červencový den. Se známými ukrajinskými bojovníky se budete moct setkat za 500 korun v Petrohradské 3, v Praze 10.

 

Brigáda Azov v Praze

Brigáda Azov v Praze

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak Alexandrovcům tady před dvěma roky, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseV.Šťastný , 17.07.2024 12:36:26
zrušili turné jenom proto, protože je to ruský pěvecký sbor. Nacistická, banderovská bojůvka, která roky vraždila civilisty na východní Ukrajině, je vítána. To jsme ......?

|  27 |  0

Další články z rubriky

„Jen opisovala na tabuli čísla“. Teď bude Nerudová přednášet lesníkům o dotacích

8:51 „Jen opisovala na tabuli čísla“. Teď bude Nerudová přednášet lesníkům o dotacích

Když Danuše Nerudová kandidovala do Evropského parlamentu, její nadřízený z Mendelovy univerzity v B…