Za Babišem propast. A ve Sněmovně zpátky komunisté. Nová čísla vládě nevěstí nic dobrého

23.06.2024 18:15 | Monitoring

Kdyby se v červnu konaly volby do Poslanecké sněmovny, na vrcholu by stanulo hnutí ANO. S více než dvojnásobným odstupem by za ANO následovala ODS. Třetí nejsilnější mandát by získali Piráti. Po od revoluce první poslanecké absenci by se do Parlamentu podle průzkumu opět dostala Komunistická strana Čech a Moravy. V pořadu Partie na CNN Prima NEWS o tom informovala Terezie Tománková.

Za Babišem propast. A ve Sněmovně zpátky komunisté. Nová čísla vládě nevěstí nic dobrého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Začala 105. schůze sněmovny. Na programu je mimo jiné i novela zákona o zbraních

Hnutí ANO s předsedou Andrejem Babišem by získalo podle průzkumu 32,9 % hlasů. S velkým odstupem za ANO by stanula vládní ODS se 14,8 % hlasů. Třetí příčku by obsadili Piráti, kteří si ovšem od květnového průzkumu pohoršili na 8,7 %. Bramborovou medaili by si odneslo SPD se ziskem 7,3 %. Za nimi by stálo další vládní hnutí, hnutí STAN. A to se ziskem 6,8 % hlasů. Posledním, který by v červnu přestoupil brány pětiprocentní hranice pro vstup do Poslanecké sněmovny, by byli komunisté s 5,1 %.

Mimo Sněmovnu by se ocitla vládní TOP 09 se 4,5 % hlasů. Lidovci se pak v průzkumu ocitli hluboko pod hranicí 2,5 procenta. Po boku by se jim se stejným ziskem postavila Sociální demokracie.

Překvapením červnového průzkumu je i Přísaha a Motoristé. Přísaha podle průzkumu dosáhne na 3,7 % hlasů. Motoristé pak na 2,7.

KSČM svůj hypotetický úspěch v průzkumu oslavila statusem na Facebooku. „5,1 % je dobrá startovací čára pro volby do Poslanecké sněmovny na podzim příštího roku! Pracující mají asociální vlády Petra Fialy plné zuby a my jsme připraveni spolu s nimi říct pěkně nahlas: Fialo, stačilo!“

„To nám zbývá ještě víc než jeden rok. Je vlastně úplně přirozené, že se v těch průzkumech takto projevuje to, že jsme téměř tři roky vládnoucí koalicí a vždy ty strany, které jsou toho času u moci a tvoří koalici, tak samozřejmě mají nějaké ztráty. Určitě ten náš začátek jednoduchý nebyl, ať už to bylo válkou na Ukrajině, energetickou krizí, řešením plynové soběstačnosti, kdy i občané Česka byli vyděšeni z toho, co se bude dít dál. Nyní ceny potravin klesají, ceny plynu klesají, ceny benzínu klesají, to se může pozitivním způsobem projevit ve volbách. Občané České republiky uvidí, že některá naše opatření, která jsme museli činit, tak přinášejí kýžený efekt,“ okomentovala pro CNN Prima NEWS výsledky průzkumu ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Referendum

Tvrdíte, že chcete celostátní referendum. Proč takový zákon nepředložíte nebo jste o jeho přijetí neusilovali, když jste byli ve vládě? A jaké by podle vás mělo mít parametry. Kdo a za jakých podmínek by ho podle vás mohl vyvolat? Byl by jeho výsledek pro politiky závazný? A jste pro, aby se mohlo h...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pojistka demokracie. „A proč nemá Senát Evropská unie,“ zeptali jsme se. Kandidáti TOP 09 Fischer a Hašek byli v koncích

11:46 Pojistka demokracie. „A proč nemá Senát Evropská unie,“ zeptali jsme se. Kandidáti TOP 09 Fischer a Hašek byli v koncích

„Otázka, jestli by EU měla mít další komoru parlamentu, je pro politology. Já na to dneska nemám nar…