Za flagrantní porušení mezinárodního práva by Moskva zaplatila, varuje Lipavský

21.09.2022 6:30

Rusko chce anektovat další část Ukrajiny, Česká republika ale referenda o připojení dalších ukrajinských území k Moskvě, která plánují uspořádat proruští separatisté, nikdy neuzná. Napsal to dnes na twitteru český ministr zahraničí Jan Lipavský. Podobný postoj vyjádřili také představitelé západních zemí i mezinárodních institucí.

Za flagrantní porušení mezinárodního práva by Moskva zaplatila, varuje Lipavský
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

V případě anexe dalších ukrajinských území se Moskva podle Washingtonu musí připravit na "stupňující se dopady", napsala dnes agentura Reuters.

Podle šéfa české diplomacie by referenda o připojení k Rusku představovala "flagrantní porušení mezinárodního práva", za které musí Moskva nést důsledky. Podle Lipavského se jedná jen o další pokus "ilegálně anektovat" ukrajinské území, podobně jak se stalo v případě Krymu v roce 2014. "Pseudo referenda nikdy neuznáme," napsal Lipavský.

Podobný postoj jako Lipavský vyjádřili v úterý představitelé západních států a mezinárodních institucí, například německý kancléř Olaf Scholz, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg či špičky Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). I podle nich by hlasování bylo v rozporu s mezinárodním právem a výsledky by tak nebyly právně závazné.

Pokud se Moskva rozhodne anektovat další ukrajinská území, tak se musí připravit na "stupňující se důsledky". "Máme řadu nástrojů," řekl agentuře Reuters nejmenovaný představitel americké administrativy.

Luhanská lidová republika a Doněcká lidová republika v úterý oznámily, že mezi 23. a 27. zářím uspořádají referendum o připojení k Rusku. Taková lidová hlasování se mají konat i v Ruskem okupovaných částech ukrajinské Záporožské a Chersonské oblasti. Podle západních médií by anexe těchto území poskytla Rusku záminku ke všeobecné mobilizaci, protože ukrajinská protiofenziva by mohla být vykládána jako vniknutí na ruské území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…