Západ zvýšil nákup paliv z ruské ropy. „A dobře to ví.“

17.09.2024 9:06 | Zprávy

Analýza, kterou v úterý představí Centrum pro výzkum energetiky a čistého ovzduší (CREA) a Centrum pro studium demokracie (CSD), odhalila nárůst dodávek paliv vyrobených z ruské ropy do západních zemí prostřednictvím tří tureckých rafinerií. Tento obchvat sankcí, který umožňuje legální dovoz díky zpracování ruské ropy v Turecku, vedl k výraznému nárůstu obchodování s ruským palivem, uvádí americký zpravodajský server POLITICO.

Západ zvýšil nákup paliv z ruské ropy. „A dobře to ví.“
Foto: Repro X
Popisek: Řecký ropný tanker

Podle zprávy v první polovině roku 2024 zaplatily Evropská unie, Spojené státy americké, Velká Británie a další západní státy za paliva z těchto rafinerií přibližně 2 miliardy dolarů. Turecko zvýšilo své nákupy ruské ropy o 34 % v roce 2023 a o 70 % v roce 2024, přičemž díky slevám od Moskvy vydělalo na těchto obchodech až 20 dolarů za barel.

Ačkoliv jsou ceny paliva z Turecka nižší než od jiných dodavatelů, z úspor těží obchodníci. „Když EU dováží benzín z Turecka, je o 10 procent levnější, než by byl ze Saúdské Arábie,“ uvedl analytik Centra pro výzkum energie a čistého ovzduší Vaibhav Raghunandan. „Tyto úspory se však vůbec nepromítnou do cen pro spotřebitele, těží z nich pouze společnosti a obchodníci. Někdo na tomto obchodu vydělává, ale nejsou to obyčejní lidé.“

Politici EU a USA tvrdí, že sankce připravují Rusko o „rafinační prémii“, avšak příjmy z těchto obchodů pomáhají financovat ruskou vojenskou mašinérii. Analýza naznačuje, že ruské palivo prodávané západním zemím by mohlo Rusku díky daňovým příjmům umožnit naverbovat měsíčně až 6 200 nových vojáků.

„Ani západní země nemohou tvrdit, že neznají skutečný původ paliva,“ píše POLITICO.

Analytici jako Martin Vladimirov doporučují EU a zemím G7 zakázat dovoz ropných produktů rafinovaných z ruské ropy, aby se omezily finanční prostředky pro Kreml. „To, co se děje, je přímým porušením ducha sankčního zákona,“ řekl Vladimirov, energetický expert z Centra pro studium demokracie. „Naše doporučení zní, aby EU a země G7 zakázaly dovoz ropných produktů rafinovaných z ruské ropy – je to tak jednoduché.“

Od zavedení sankcí do konce srpna 2024 by důsledné prosazování politiky cenových stropů snížilo ruské příjmy o 8 %, což činí 22,3 miliardy eur. Dle CREA vede celosvětová závislost na spalování fosilních paliv k udržování konfliktů a energetické nejistoty, jakož i ke znečištění ovzduší a změně klimatu.

Kdo tedy kupuje ruská fosilní paliva? I po zákazu od Evropské unie a dalších západních států pokračují v nákupu ruských fosilních paliv následující země: Od 5. prosince 2022 do konce srpna 2024 byla Čína největším odběratelem ruského uhlí, s podílem 45 %, následovaná Indií s 18 %. Turecko a Jižní Korea nakupovaly po 10 % a Tchaj-wan 5 %. Co se týče surové ropy, Čína zakoupila 47 % ruského vývozu, Indie 37 %, a EU a Turecko měly shodně 6 %.

V oblasti ropných produktů bylo Turecko největším kupujícím, s podílem 24 %, následované Čínou s 12 % a Brazílií s 11 %. Co se týče LNG, největším odběratelem byla EU, která nakoupila 50 % ruského vývozu, zatímco Čína zakoupila 21 % a Japonsko 18 %. U potrubního plynu byla EU opět největším odběratelem s podílem 40 %, následovaná Čínou s 28 % a Tureckem s 25 %.

Jen v srpnu 2024 tvořila Evropská unie 36 % ruského měsíčního celosvětového vývozu LNG, což odpovídá hodnotě 475 milionů eur, tedy přibližně jedenáct miliard devět set třicet devět milionů korun českých.

V rámci Evropské unie bylo v srpnu 2024 největším dovozcem ruských fosilních paliv Maďarsko, které dovezlo paliva v hodnotě 369 milionů eur. Tento dovoz zahrnoval ropu přepravovanou potrubím za 155 milionů eur a plyn v hodnotě 214 milionů eur. Francie, druhý největší odběratel v rámci EU, dovážela výhradně zkapalněný zemní plyn za 219 milionů eur. Třetím největším dovozcem ruských fosilních paliv v EU bylo Slovensko, které dovezlo ropu potrubím v hodnotě 61 milionů eur a plyn za 130 milionů eur. Rakousko dováželo výhradně potrubní plyn v hodnotě 177 milionů eur. Itálie, pátý největší odběratel v EU, dovezla ruský potrubní plyn za 174 milionů eur.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 32 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak už si přiznejte,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 17.09.2024 10:20:48
že Evropa bez ruských surovin nemá šanci přežít. Momentálně jen jdou přes různé překupníky, kteří vydělávají těžké prachy. Platíme to my, běžní občané. Ten, kdo plká, jak jsme se odstřihli od ruských surovin, lže!!!

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …