Zase je 15. března a zase nás nutí odevzdávat zbraně. Pořád stejná špína, jen dnes si říkají „proevropští“. Z Prahy zní napříč spektrem výzvy k obraně

15.03.2017 19:55 | Zprávy

„Hlasoval jsem proti této směrnici a nesouhlasím s ní. Je postavena na filozofii, že proti terorismu je možné bojovat tím, že slušným občanům legálně držícím zbraně omezíte toto držení. Těžko Čechům vysvětlit, že jim Evropská unie legální držení zbraní omezuje,“ říká v anketě ParlamentníchListů.cz europoslanec Jiří Pospíšil. „Pokud jde o ochranu a obranu EU, pak není EP schopen reálně vyhodnotit aktuální bezpečnostní situaci a je pro tuto problematiku nejenom politicky, ale i odborně, věcně nezpůsobilý. V zajetí jakéhosi pseudohumanismu a ‚svatém osvícení‘ tak učinil další pochybný krok. V daném případě jde i o projev zjevné arogance rozněžnělých a rozmazlených západních politických reprezentací,“ uvedl poslanec Bohuslav Chalupa.

Zase je 15. března a zase nás nutí odevzdávat zbraně. Pořád stejná špína, jen dnes si říkají „proevropští“. Z Prahy zní napříč spektrem výzvy k obraně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Manifestace proti omezení legalních držitelů zbraní na Václavském náměstí

Včerejší schválení směrnice o zbraních v Evropském parlamentu i přes nesouhlas české politické scény vzbudilo na sociálních sítích u části občanů hořká přirovnání k neblahému výročí 15. března 1939 ve smyslu odzbrojení národa. Co k tomu říci, jak to občanům vysvětlit? Tuto otázku položily ParlamentníListy.cz českým politikům 15. března 2017.

Je velká šance, že Evropský soudní dvůr směrnici zruší

„Včerejší směrnice o střelných zbraních je podle názoru naprosto špatným právním předpisem. Hlasoval jsem proti této směrnici a nesouhlasím s ní. Je postavena na filozofii, že proti terorismu je možné bojovat tím, že slušným občanům legálně držícím zbraně omezíte toto držení. Těžko Čechům vysvětlit, že jim Evropská unie legální držení zbraní omezuje,“ konstatoval bývalý ministr spravedlnosti a současný europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09 a STAN). „Je třeba dále proti této směrnici bojovat. Už v červenci jsem vyzval ministra vnitra Chovance, aby se vláda obrátila na Evropský soudní dvůr. Doufám, že tak učiní. Jsem přesvědčen, že je velká šance na to, že by Evropský soudní dvůr mohl tuto směrnici zrušit,“ domníval se.

„Evropský parlament bohužel každý měsíc schvaluje směrnice, které omezují práva občanů a suverenitu České republiky. Tentokrát to ale lidi naštvalo, zejména držitele zbraní. Věřím, že čeští občané se odzbrojit nenechají. Směrnici navrhuji tak či onak ignorovat,“ prozradil předseda Svobodných, europoslanec Petr Mach

Směrnice je špatná. Budeme se bránit

„Přijetí směrnice o zbraních EP je ve vztahu k 15. 3. 1939 hodně přitažené za vlasy. Českou republiku dnes nikdo neokupuje a s úctou k našim občanům, kteří padli ve druhé světové válce, je přijetí směrnice opravdová hloupost,“ konstatoval poslanec Antonín Seďa (ČSSD). „Nicméně jak vláda, tak Parlament ČR se jasně od této směrnice distancovaly a směrnici odmítají. Osobně jsem přesvědčen, že je třeba žalovat EU u Evropského soudního dvora z důvodu omezování základních práv občanů a v případě, že by soudní stížnost nedopadla, pak směrnice odmítnout implementovat do naší legislativy. A to i pod sankcemi Evropské komise,“ sdělil.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

22:30 Popřála k vítězství. To stačilo. I Hrušínský šel vynadat Maláčové za Konečnou

Zvolení bývalé ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové novou předsedkyní Sociální demokraci…